Tour de France 2016

”Använde motorer under Tour de France”

Av: 

Martin Tolén

SPORTBLADET

Cykelsporten skakas av en praktskandal.

Ansedda 60 Minutes påstår sig nu ha bevis för att tolv cyklister använde sig av motor på cykeln under Tour de France 2015.

– Det här skadar sporten, säger antidopningchefen Jean Pierre Verdy.

Trefaldige Tour de France-segraren Greg LeMond

För några månader sedan kom uppgifter om att den förre cykelstjärnan Lance Armstrong ska ha använt sig av av en motor på sin cykel.

Fusket, som avslöjades av det ansedda amerikanska tv-programmet ”60 Minutes”, misstänktes ha pågått under flera år och genom flera stora tävlingar – även om Armstrong nekar mot alla anklagelser.

Men motordopningen verkar vara mer utbredd än så.

Motor under Tour de France

När 60 Minutes i går sändes i amerikansk tv påstår de sig ha bevis för att tolv, ännu inte namngivna, cykelryttare ska ha använt sig av en motor på cykeln under Tour de France 2015.

– Detta måste botas. Det här måste återställas. Jag liter inte på något förrän de listat ut hur de ska ta bort motorerna. Jag litar inte på en enda Tour de France-segrare längre, vittnar förre Tour de France-vinnaren Greg LeMond i programmet.

LeMonds fru, Kathy, berättar om hur hon samarbetade med polisen under 2015 i ett försök att stoppa fusket.

Cyklarna köptes av den ungerske ingenjören Istvan Varjas och levererades då till ett låst förrådsrum i Beaulieu Sur Mer på den franska rivieran. Där kunde sedan de x antal motordopade cyklarna plockas ut genom att väga cyklarna vars bakdäck blev 800 gram tyngre.

Även om inga stall pekas ut i skandalen avslöjar 60 Minutes att Team Skys cyklar vägde mer än övriga konkurrenter under Tour de France den säsongen. Stallet hade även totalsegraren Chris Froome i laget.

Antidopningchefen: Skadar sporten

Den franska antidopningpolisen bekräftar att man fattat misstanke om ett utberett fusk under flera års tid.

– De tre eller fyra senaste åren har jag fått berättat för mig om användningen av motorer. 2014 sa de att motorerna fanns där och att det var ett problem. 2015 klagade alla och jag sa att något måste göras. Det här skadar sporten, säger antidopningschefen Jean Pierre Vardy.

Det är inte första gången motordopning uppdagas inom cykelsporten.

Så sent som i januari blev Femke van den Driessche tagen på bar gärning under ett lopp i U23-VM – och avslutade karriären.

– Det är inte min cykel. Jag skulle aldrig fuska, sa hon gråtandes i belgisk tv.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Chris Froome i den gula ledartröjan under Tour de France som han vunnit tre gånger.
Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Idrottsvärldens värsta fusk och skandaler

ÄMNEN I ARTIKELN

Tour de France 2016

Tour de France

Motor

Cykelsport

Cykel

Lance Armstrong