Avhopp efter regeländringen på SM

Foto: ANDERS DEROS
SPORTBLADET

SÖDERHAMN. Snöbrist har gjort SM-banorna i Söderhamn så lätta att de går att staka utan fästvalla.

Men det tänker arrangörerna inte tillåta utan inför i stället med kort varsel så kallade ”stakfria zoner”.

Nu hoppar åkare av tävlingen.

– Hade tänkt staka dagens SM-distans men vägrar att åka dit och sprattla med benen på begäran, skriver IFK Moras Anders Solin på Twitter.

Trenden har varit tydlig i flera år. Den traditionella klassiska skidåkningen för en tynande tillvaro på elitnivå. I takt med att åkarna blir starkare och starkare i stakningen har många valt att helt slopa fästvalla och diagonalåkning till förmån för att staka runt banorna.

Inför årets säsong införde Fis en ny regel som satte upp ett gränsvärde för hur långa stavar man får ha för att stävja problematiken och på nationell nivå i Sverige valde man att vid två tävlingar testa så kallade ”stakfria zoner”. Zoner på banan där åkarna är tvungna att avstå stakning vilket i sin tur kräver att man har fästvalla alternativt saxar i de partierna.

Experimentet var tänkt att endast genomfördes under en tävlingshelg i Piteå och en juniortävling i Falun.

”Blir för lätt annars”

Men nu dyker den nya regeln upp också på SM i Söderhamn – efter ett sent jurybeslut.

– Eftersom vi fått ändra banan på grund av snöläget så måste vi införa zoner. Banan blir för lätt annars. Hade vi kunnat använda ordinarie bana hade vi inte tänkt ha teknikzoner, sa tävlingsledaren Åke Ekblom till sajten längd.se under gårdagen.

Ekblom säger att han inser att en sådan sen ändring kan möta kritik – vilket den också gör.

”Sorg för skidsporten”

– Våra långloppsåkare har länge haft SM i sin plan eftersom det passade bra i planeringen efter Marcialonga. Nu slog de undan fötterna för oss. Jag förstår inte att man kan ta ett sådant här beslut så sent när åkare och vallare är på väg till SM, säger Håkan Holmberg, ansvarig för IFK Moras långloppsåkare till sajten och fortsätter:

– Att det tas ett sådant här beslut två dagar innan tävling kan man inte acceptera.

Och nu har en av Holmbergs adepter, Anders Solin, bestämt sig för att stryka sig i protest.

– Hade tänkt staka dagens SM-distans men vägrar att åka dit och sprattla med benen på begäran, skriver han på Twitter.

För Expressen utvecklar han:

– Det blir larvigt att jag åker där och stakar, men så kommer det en pinne och då måste jag börja sprattla med benen som en sprattelgubbe. Det är en sorg för skidsporten, att det har blivit så, säger Solin.