Längdskidor

Åkarnas oro efter kanalbytet: ”Det kommer bli något helt nytt”

Av: 

Anna Rydén

SPORTBLADET

FALUN. Från och med nästa säsong lämnar längdskidåkningen SVT och Vinterstudion för att istället visas i TV6 och på Viaplay.

Något som åkarna ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

– Att ha lite press på sig gör ju att man säkert försöker hitta vinklarna som gör att de levererar, säger Charlotte Kalla.

När längdåkarna gör sig redo för världscuppremiären i november kommer det mesta vara sig likt för dem. För tv-tittarna däremot blir det något helt annat.

Efter 13 år kommer längdskidorna inte längre vara en del av Vinterstudion. Istället kommer tävlingarna att sändas i Nent:s kanaler TV6 och på Viaplay.

– Det är blandade känslor. De har haft otroligt bra sändningar och hela konceptet med Vinterstudion känns som en riktig succé. Jag tror att det programmet är en stor anledning till varför vintersport har blivit så populärt. Det är klart det är tråkigt att tappa det konceptet men sen får man tro att Viaplay tar över på ett bra sätt och gör fina sändningar där med, säger Oskar Svensson. 

– Det är inte för inte som det finns ett väldigt stort intresse för längdskidåkning i Sverige. Så länge jag kan minnas har det sänts i SVT med Vinterstudion som format. Det kommer bli något helt nytt. Sen tror jag väl att de kommer att göra ett så bra jobb som de kan för att leva upp till det som vinterstudion faktiskt har levererat år efter år, säger Ebba Andersson.

Hoppas på ny publik

Under VM presenterade Dagens Nyheter siffror som är oroväckande för längdsporten. Bara en av tio som följt världscupen i vinter är under 40 år. Därför tror Anna Dyvik att kanalbytet kan vara positivt.

– Jag tycker det är kul. Det känns som att de är nytänkande och nyskapande och jag tror att det kan vara bra för sporten. Jag vet att det är många som gillar Vinterstudion och jag tycker också om det men det kan vara kul med något nytt. Det är bra att försöka fånga in yngre människor så att de också får ett intresse för längdskidåkning och det tror jag de kan göra på ett bra sätt.

Charlotte Kalla.

”Blir jättekul att följa”

Studioankare när Nent tar över rättigheterna blir Peter Jihde och Johanna Ojala. Som expert kliver ett bekant ansikte in. Så sent som i fjol var Johan Olsson en del av det svenska tränarteamet. Nu kliver han in som expert.

– Det blir kul. Det låter som en bra lösning, säger Oskar Svensson.

– Det ska bli jättekul att följa Johan och hans tankar. Han har en gedigen erfarenhet som längdskidåkare och kämpade på i många år innan han fick det riktiga genombrottet. Sen de resultat han levererade då. Det finns mycket kunskap hos den mannen, säger Charlotte Kalla.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Profilen ska sänka SVT:s stolthet – Peter Jihde tillbaka för kriget om vintern

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Charlotte Kalla

Anna Dyvik

Ebba Andersson

Johan Olsson