Mental krishjälp bakom skidskyttens lyft

På ett tyskt hotellrum har Mona Brorsson suttit och tryckt fingret mot en tänkt avtryckare.

Mental krishjälp ligger bakom skidskyttens lyft på skjutvallen.

Skidskyttelandslaget har lämnat tyska Oberhof bakom sig och siktar in sig på italienska Antholz-Anderselva, där tävlingarna drar igång på torsdag

Mona Brorsson kommer dit med en ny trygghet kring sitt skytte.

I tre lopp de senaste dagarna – sprint, stafett och masstart – har det fungerat alldeles utmärkt och bommarna har varit få.

Annat var det i årets första sprinttävling i Oberhof samt i tävlingarna i Hochfilzen och den senare perioden i Kontiolahti före julhelgerna.

Bakom lyftet ligger ett eget initiativ. Mona Brorsson tog kontakt med svenska skidskyttelandslagets mentala coach Göran Kenttä efter den tunga starten i sprinten för nio dagar sedan.

–  Vi har jobbat tillsammans i flera år. Jag tog kontakt och vi har kört via ”Teams”. Vi har snackat ganska mycket och lyckas vända det. Det har fungerat klockrent, säger Mona Brorsson och fortsätter:

– Det har varit ståskyttet som varit i fokus och vi har jobbat med att identifiera vad det är som har felat. Den fysiska reaktionen har inneburit att jag varit för långsam med att trycka, det är kopplingen mellan öga och pekfinger som inte har fungerat. Jag har inte varit så fokuserad som det krävs.

Slutade på femte plats

För att hitta rätt reaktion och bra rytm har Mona Brorsson skjutit utan vapen i händerna.

– Jag har fått övningar, rätt banala grejer. Jag har suttit i ett litet rum med ljud omkring. Jag har suttit med högerhanden så det skulle kännas som att jag har fingret på avtryckaren. Sen har jag zoomat in en grej och tänkt mig som att skottet gått av. Jag har fortsatt så med fem "skott". Jag har har hittat känslan som jag behöver ha, det ger mig en enorm trygghet, säger hon.

I den avslutande masstarten var det skyttet som banade vägen för Mona Brorsson. När konkurrenterna missade hade Mona Brorsson endast en bom.

Det blev en femteplats som lovade gott inför kommande tävlingar och VM.

– Det finns en trygghet falla tillbaka på och det ger mig en boost. Det är inte mycket som krävs för att fajtas om en plats på pallen, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN