Öberg på pallen – efter dramatisk vurpa

Det blev en dramatisk masstart för svensk del.

En vurpa öppnade för Hanna Öberg som plockade hem en ny pallplats trots stora utmaningar under sista skyttet.

– Jag behåller lugnet på ett bra sätt, säger Hanna Öberg till SVT efter loppet.

Efter lördagens stafett väntade en masstart under söndagen för damerna när världscupens tävlingar i Oberhof skulle avrundas.

Det blev ett dramatisk lopp med flera svängningar. Elvira Öberg var med bra till andra skyttet, Hanna Öberg fick en tuffare start med skyttet men kunde jobba sig in i fältet samtidigt som Mona Brorsson växte in med ett fint, i stort sett felfritt skytte.

Mycket pekade på en italiensk seger när Dorothea Wierer, ensam in till sista skyttet, bommade två skott. Hanna Öberg, som kom in som tvåa bakom Wierer tillsammans med Markéta Davidová, Lisa Hauser och Svetlana Mironova, fick också hon en bom vilket innebar en straffrunda.

Möjligheterna att slå sig in på pallen såg ut att vara borta för svenskorna efter sista skyttet med när andraplacerade Lisa Therese Hauser, Österrike, plötslig ramlade fanns möjligheten.

Mona Brorsson orkade inte riktigt, det gjorde däremot Hanna Öberg som krigade sig till tredje plats i en spurtduell med norskan Ingrid Tandrevold.

– Jag kunde avsluta bra på sista varvet. Det tog ut sin rätt, jag mådde lite dåligt här efteråt, säger Hanna Öberg till SVT.

Efter loppet berättade hon också för SVT att det kostade på. Både i spåret och dramatiken vid strul vid sista skyttet.

– Jag hade fått in lite snö i dioptern. Jag hade stängt luckan, det är jag rätt säker på men ibland kan det komma in snö ändå. Jag fick blåsa, det tog lite tid för jag fick blåsa mer än en gång. Jag känner att jag kommer inte igång riktigt och sen blev det slarv och jag får klicka och ta om. Men jag tycker ändå att jag behåller lugnet på ett sätt och håller ihop det. Det hade varit bättre att skjuta fullt i den serien, men jag tycker att jag håller ihop det, säger Öberg till SVT.

Loppet vann fransyskan Julia Simon före Franziska Preuss från Tyskland.

Mona Brorsson slutade på en fin femteplats.

– Herregud en sådan fruktansvärd jobbig tävling idag. Men jag är jätte, jättenöjd. Det är klart att när man har chansen att vara på pallen så vill man vara där. Med lite piggare ben vet jag att jag har chansen att vara där. Men det var riktigt roligt att få vara topp sex, säger Mona Brorsson som vittnade om dramatiken på sista varvet.

– Så ramlar Hauser och då inser man att vi kör om tredjeplatsen. Men samtidigt var Hanna där och det var mycket som hände där, säger Brorsson.

Linn Persson slutade på 14:e plats med tre bom totalt och Elvira Öberg blev 21:a med fem bom totalt.

Hanna Öberg.
Hanna Öberg.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.