Sveriges toppkedja: ”Elitnivå i NHL”

Det svenska VM-laget innehåller fem NHL-spelare.

Tre av dem utformar Tre Kronors förstakedja i premiären mot Danmark.

– Jag vill bara bidra och vara ett lugn, säger Anaheim-spelaren Isac Lundeström.

Isac Lundeström och Rickard Rakell känner varandra väl och har tillsammans bildat formation i Anaheim Ducks under den gånga säsongen.

Nu ska de tillsammans med Buffalos prickskytt Victor Olofsson bilda Sveriges förstakedja i VM-premiären mot Danmark under lördagen.

Förbundskapten Johan Garpenlöv har gett trion tre träningar tillsammans under veckan.

– Självklart är det två otroligt bra och skickliga hockeyspelare, det är bara kul att få vara i mitten mellan dem, säger centern 21-åriga Isac Lundeström, som är VM-debutant.

– Jag vet mitt egna spel och vill bara bidra och vara ett lugn. Jag ska fortsätta spela mitt egna spel som jag gjort där borta.

Rickard Rakell, Isac Lundeström och Victor Olofsson.
Rickard Rakell, Isac Lundeström och Victor Olofsson.

”Elitnivå”

Vad har de för egenskaper som du ska dra nytta av?

– Framförallt är de skickliga på alla plan, men något som sticker ut hos båda är framförallt skottet som är på elitnivå där borta i NHL. Det är väl deras styrka som jag kan se det. Rakell är duktig på att ta in pucken och hålla i den, Olofsson är otroligt skicklig och en smart spelare.

Ni har bara gjort ett par träningar tillsammans. Hur har det känts?

– Det har känts bra. Det är klart att första träningen är lite sämre, men nu när man fått tre dagar på is så känns det otroligt mycket bättre. Skönt att vara igång.

Möttes inför VM

Förutom nämnda trio finns det ytterligare två NHL-spelare i VM-truppen när vi går in i mästerskapet, i form av Marcus Sörensen och Adrian Kempe.

Tre Kronor har redan mött Danmark två gånger inför VM, i en träningsturnering i april.

– Vi lärde oss egentligen hur de spelar. De spelade matcherna på två olika sätt. Första matchen mer offensiva och skjutglada och andra försvarade de sig lite mer som de brukar göra. Vi har känt på båda stilarna. De är individuellt skickliga. Det vi egentligen kan straffa dem på är försvarsspelet och målvaktssidan, säger Johan Garpenlöv.

Matchen börjar 11.15 och sänds i SVT.


Läs mer om hockey-VM 2021:
Stor guide med allt om hockey-VM: Spelschema och tv-tider
Här är Tre Kronors trupp till hockey-VM
Alla nyheter om hockey-VM 2021


Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.