Valtteri Bottas har pole position i Bahrain

SPORTBLADET

Valtteri Bottas kom till Mercedes för att vinna.

Nu har han alla förutsättningar att lyckas.

Han startar Bahrains GP från pole position – för första gången i karriären.

Foto: GETTY
Valtteri Bottas har pole position i Bahrain

Valtteri Bottas lämnade WIlliams efter förra säsongen för att ersätta världsmästaren Nico Rosberg hos Mercedes.

– Detta är det viktigaste året i min karriär och jag är verkligen redo för det, sa han när han gav Sportbladet en exklusiv intervju inför säsongen.

I de första två loppen har han inte nått upp till teamkollegan Lewis Hamilton, men i Bahrain gjorde han allt rätt. Han var snabbast i kvalet, två hundradelar före Hamilton och tog sin första pole position för säsongen.

– Jag är väldigt glad över att ha tagit min första pole position, det är mitt femte år i F1 så det har tagit lite tid, säger Bottas på presskonferensen.

– Jag hoppas att detta var den första av många,

Valtteri Bottas har pole position i Bahrain

Bottas är den femte finländaren att köra in på pole position i F1, den första sedan 2008. Han har aldrig vunnit något F1-lopp, men kom till Mercedes för att göra det.

– Det var inte enkelt att få till allt rätt under kvalet, banan är rätt teknisk och det finns ett par bromspunkter som är lätta att missa, säger Bottas.

– Men det finns ingen anledning för oss att börja drömma om någon seger än, vi har mycket jobb kvar att göra, vi måste jobba hårt tillsammans och ta fram en bra strategi. Vi ska fokusera och ge allt, men det är en väldigt bra startposition. Jag hoppas att vi kan ta vår första dubbelseger för året.

Mercedes som har tagit pole position i Bahrain varje år sedan 2013 startar nu med båda sina bilar i första startled. Sebastian Vettel, Ferrari startar som trea och Daniel Ricciardo, Red Bull, som fyra. Kimi Räikkönen, Ferrari, startar från ruta fem.

Teamkollegan slog Ericsson

Marcus Ericsson hade däremot ett tyngre kval i Bahrain. Han var bara 19:e man i Q1 och startar i sista led.

– Jag tycker att kvalet var ungefär som förväntat, det var stor skillnad på banan nu jämfört med det sista träningspasset eftersom temperaturen var lägre, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Jag tycker att det var ett okej kval, att jag fick till ett hyfsat varv, men det räckte inte.

Samtidigt fick han stryk av sin nye teamkollega Pascal Wehrlein. Tysken som kör sin premiär för Sauber i Bahrain kvalade in till Q2 där han var ännu snabbare och till slut körde in sin bil på plats 13.

– Det verkar som om jag tappar tid på rakan jämfört med Pascal, vi pratade om att det kan vara så att han hade slipstream, men det måste vi analysera. Jag var minst lika snabb i kurvorna, säger Ericsson.

– Jag tycker att vi har varit med i fajten med de andra bilarna, även om det var tungt under gårdagen. Nu får vi se vilken strategi vi väljer, om det är ett eller två stopp, det beror på däckslitaget. Det känns ändå som om vi har hyfsade chanser i racet.

Bahrains GP startar kl 17.00 i morgon söndag.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM