OS-medaljör bänkas – fyra tjejer startar

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Fyra tjejer på startlinjen och OS-medaljören Peder Fredricson på bänken.

Det svenska hopplaget i Nations Cup i Belgien på fredag sticker ut ordentligt.

– Jag vill testa en del nytt så här i början av säsongen, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Målet är EM i Göteborg i augusti.  

Vägen mot EM går via Nations Cup som nu drar igång i belgiska Lummen. Av totalt 40 ryttare i åtta lag, inklusive reserver är bara åtta kvinnliga ryttare. Hälften av dem rider alltså i det svenska laget. Det är Helena Persson, 48, Angelie von Essen, 39, samt 26-åringarna Jonna Ekberg och Petronella Andersson som båda debuterar i lagsammanhang på denna nivå.

Men att uttagningen skulle handla om någon könskvotering avfärdar Henrik Ankarcrona bestämt.

– Jag tänker inte kille, tjej när jag tar ut lagen, säger han.  

Istället är det hästmaterialet som fått avgöra.  

-- Jag vill se mer av en del hästar på väg upp och tycker att jag hittat en bra mix av nytt och erfaret. Det ska bli intressant, säger förbundskaptenen.

Hänga kvar i division ett

Nations Cup handlar både om en inventering av ekipage inför EM och prestation för att hänga kvar i ligans division ett. 

– Det gäller att balansera mellan det och att hitta en bra plan för alla. Det är ett pusslande hela tiden. Men så här i början vill jag tänka så brett som möjligt och prova nya hästar, säger Ankarcrona. 

Annan uppställning nästa tävling

Redan i nästa deltävling, La Baule om två veckor, är laguppställningen gediget tung. Dit åker Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Angelie von Essen. 

Falsterbo i juli och omgången av Nations Cup där blir avgörande för uttagningen till EM i augusti. Fram tills dess har Ankarcrona fem nationshoppningar på sig att testa svenska ekipage och inventera hästmaterialet. Samtidigt gäller det att prestera för att hänga kvar i division ett. 

I europeiska divison ett slåss åtta nationer som om de sju högsta placeringarna. Finalen går i Barcelona i september med feta prispengar i potten. 

Varje deltävling rids i två omgångar. De tre bästa lagryttarnas resultat räknas.  

ARTIKELN HANDLAR OM