Stjärnflykten: ”Mentalt jobbigt”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Mittbacken Andreas Granqvist flyttar hem till Helsingborg nästa sommar.

Framtiden är mer osäker för andra landslagsspelare, men flera av stjärnorna ser gärna ett klubbyte redan i sommar.

Marcus Berg, avstängd i fyra matcher i grekiska ligans playoffspel:

– Allt som har hänt har tagit mentalt, det är jobbigt att spela matcher, säger landslagets anfallare som öppnar för flytt.

På fredag möter Sverige ett stjärnspäckat Frankrike på Friends i en viktigt VM-kvalmatch.

Fokus är på motståndet och hur Sverige taktiskt ska hantera ett skickligt franskt lag.

Samtidigt är det slutet av ligasäsongerna för spelarna och flera av spelarna är inne i en period av tankar och planering för framtiden.

Anfallaren Marcus Berg stängdes nyligen av i det grekiska playoff-spelet. Han fick fyra matcher efter ett spelarbråk i matchen mot Paok.

– Det var väldigt tungt första dagen där. Ser man bilder så är det inte rätt att jag ska få fyra matcher för det. Det var gruff och han som startade det fick en match och jag fyra, det säger sig självt. Det är många saker som hänt som varit jobbigt, säger Marcus Berg och utvecklar.

– Det har hänt mycket saker i ligan som gör att man undrar hur de ser på vissa personer. Det kommer säkert att fortsätta. Det är svårt att förklara här, man får nästan leva i det. Det är mycket smågrejer som inte går rätt till. Domslut, saker som högsta instanserna bestämmer som är orimliga.

”Ibland brinner det till”

Den senaste händelsen och en rad andra incidenter påverkar Marcus Berg, som nu för en dialog med sin agent (Steinar Dietz) om en eventuell förändring.

– Det är klart att det påverkar. Jag trivs otroligt bra i klubben, jag älskar Panathinaikos. Det är en grym stad, ett grymt liv. Men allt som har hänt har tagit mentalt, det är jobbigt att spela matcher. Jag pratar med min agent, sen är det upp till klubbarna att prata. Jag vet att det finns intresse, säger Marcus Berg.

Det finns fler incidenter i karriären, du är inte rädd för att få en stämpel som ”bråkig”?
– Nej, det tycker jag inte. Det får ta otroligt mycket under matcher. Jag ger och tar. under matcher händer det saker, efter matcher är det glömt. Det är att ge och ta och jag har inga problem med det. Det är klart att ibland bränner det till och det kan bli fel för mig med.

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

En annan som slår upp dörren för en flytt i sommar är mittfältaren Jimmy Durmaz, som har en osäker situation i franska ligalaget Toulouse. Han är öppen för ett klubbyte och säger sig vara redo för alla ligor.

– Det har varit bättre på slutet, jag fick starta de tre sista matcherna. Men det var ändå inte optimalt, inte så som jag vill ha det.  Jag är där för att starta varje match, jag är tillräckligt bra för att starta varje match. Men det är tränarens val som man får acceptera. Vi får se efter semestern.

Det kom upp uppgifter om att du var uppsatt på transferlistan?

– De hade inte pratat med mig om de och jag tänkte att det kanske var så. Men klubben gick ut och dementerade det efteråt. Vi får se efter semestern vad de vill.

Och vad vill du?

– Jag vill spela...

Målvakten Kristoffer Nordfeldt, som sitter fast på bänken i England, vill ha nya utmaningar men tror inte själv på en försäljning.

– Jag tror som det ser ut nu finns inte en permanent flytt med. Enda möjligheten för mig att lämna Swansea är på lån, säger han.

Varför?

– De ser väl något långsiktigt med mig med tanke på att jag skrev nytt kontrakt förra sommaren. Det är vad jag fått höra i alla fall.

Flyttar hem till Göteborg

Efter tre osäkra kort avrundar vi landslagsspelarnas framtidssnack med tydligare uppgifter.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Mittbacken Andreas Granqvist lämnar ryska Krasnodar nästa sommar. Han återvänder till Helsingborgs IF, nu i superettan.

– Förhoppningsvis, vi får hoppas att de vinner och tar sig upp snabbt. Det är fortfarande aktuellt, jag har sagt att det är bara Helsingborg som gäller i Sverige. Det kan bli superettan, säger Andreas Granqvist som har hus i Skåne.

– Jag har ett år kvar, det är väl mer eller mindre bestämt att det inte blir mer i Ryssland. Jag har fått ett förslag på att förlänga och som det känns nu är det inte aktuellt. Vi har ett boende i Helsingborg och det känns som att det är aktuellt att flytta hem igen.