Det har beskrivits som omöjligt – här blir Alex historisk

SPORTBLADET

El Capitan är en 910 meter hög klippformation i Yosemite nationalpark i Kalifornien.

I helgen tog sig friklättraren Alex Honnold upp för väggen – helt utan rep eller säkerhetsutrustning.

”En livslång dröm”, skriver 31-åringen på Instagram.

Den nästan vertikala 910 meter höga väggen, El Capitan, är ett mecka för klättrare men att ta sig upp för den utan rep har beskrivits som omöjligt.

Alex Honnold har drömt om att göra det i flera år men varje försök har slutat med ett misslyckande.

Klockan 05.32 lokal tid i lördags morse startade han ett nytt försök – och den här gången nådde han hela vägen till toppen och blev historisk som förste någonsin att besegra väggen utan säkerhetsutrustning.

– Jag har aldrig varit lyckligare. Det här är något jag tänkt på och jobbat så hårt för så länge, säger Honnold om bedriften.

”Klättringens månladning”

Han påbörjade planeringen av rekordförsöket för två år sedan – han planerade sin väg upp för berget och har klättrat den flera gånger med säkerhetsutrustning för att lära känna var han behöver placera händerna och hur han ska positionera kroppen.

Honnolds rekordlklättring tog tre timmar och 56 minuter – vilket kan jämföras med klättrare med rep ofta behöver 12 timmar till flera dagar för att ta sig upp.

– Det här är friklättringens månlandning, säger klättraren och vännen Tommy Caldwell till National Geographic som filmade klättringen.

ARTIKELN HANDLAR OM