Motorsport

– Låt Valentino Rossi ersätta Rosberg

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Förre F1-föraren vill se motoGP-stjärnan i Mercedes

Världsmästaren har lagt av.
Därför behöver Mercedes en ny förare - och får nu rådet att välja en legendar.
– Valentino Rossi vore perfekt, säger Alex Zanardi.

Mercedes har fortfarande inte presenterat någon ny förare sedan Nico Rosberg meddelade att han lämnar F1. Det pratas om att Williams Valtteri Bottas ska bli Lewis Hamilons nya teamkollega, men från Italien kommer nu ett annat förslag.
– Som jag ser det vore Valentino Rossi ett logiskt val, säger Alex Zanardi till Gazzetta dello Sport.

Rossi perfekt

Zanardi körde själv 41 F1-lopp fram till och med 1999, sedan har han fortsatt att följa serien trots att han själv ägnar sig mest åt handcykel. Zanardi skadades svårt under ett lopp i Champ-Car på Lauzitsring den 15 september 2001 och förlorade båda benen. Trots sin funktionsnedsättning har han fortsatt karriären inom motorsporten och har bland annat kört WTCC och GT-bilar samtidigt som han varit framgångsrik inom den paralympiska idrotten. Han vann två guld under spelen i London 2012 och ett i Rio de Janeiro 2016.
– Valentino hade varit perfekt. Kommer han till F1 skulle det påverka åskådarantalet positivt, tänk själv vad som skulle hända om han vann ett F1-lopp med Mercedes, säger Zanardi.
Valentino Rossi har vunnit nio VM-titlar i roadracingen, han är sportens stora publikmagnet och han testade F1 för Ferrari 2006.

– Han var väldigt nära ett F1-kontrakt eftersom F1 är det enda du kan jämföra med motoGP, har Rossis pappa Graziano sagt i en intervju med motoGP.com.

- Men han avböjde eftersom hans kärlek till roadracingen är för stort. Han ville inte byta gren och därför kör han fortfarande i motoGP.

Wolff positiv

Mercedes lät Rossis kollega, den trefaldige världsmästaren Jorge Lorenzo, testa en F1:a under 2016 och teamchefen Toto Wolff har varit tydlig med att han gärna ser stjärnor från andra sporter i F1.

– Jag skulle gärna se vilka kvalitéter som Valentino Rossi eller Sebastien Ogier visar upp i någon av våra bilar, citerades Wolff av Gazzetta dello Sport.
De tankarna har han också haft tidigare.
– Det är lätt att skratta åt det, men det handlar om de allra bästa förarna inom sina områden, sa Wolff i december 2016.
– Någon som kan köra rally, mc eller sportvagn på den nivån kan också konkurrera om segrar i en F1-bil. Även om det inte är helt enkelt så ska man inte heller utesluta det.
Valentino Rossi har dock kontrakt med Yamaha fram till och med 2018 och Mercedes ska presnetera sin nya bil den 23 februari. Då ska teamet även presentera årets två förare.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

MotoGP

Nico Rosberg

Valentino Rossi

Toto Wolff

Formel 1

Mercedes