Halfvarssons dom: utredning efter säsongen - men nu söker han VM-formen

SPORTBLADET

Ensam i fjällen sliter skidåkaren Calle Halfvarsson hårt för att hitta VM-formen.

Sjukdomsperioden har varit påfrestande och givit honom en tung insikt.

Han lider av kronisk bihåleinflammation som ska utredas efter säsongen.

– Det är frustrerande och så här kan det inte fortsätta. Men just nu är det bättre och jag hoppas att det kommer något gott ut av det här inför VM, säger han till Sportbladet.

Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Långa distanspass i fjällen, intervaller och styrketräning.

I Idre tränar Calle Halfvarsson som om det vore försäsong. Under helgen har han fått sällskap av sina föräldrar, annars är han ensam.

– Mamma hjälper till och lagar mat och pappa är med som sällskap. Det är skönt att få god mat och är lite socialt att inte vara helt själv, säger Calle Halfvarsson.

Det är en kamp att få till den mängd träning som krävs för att nå den form han nosade på i början av världscupen. En form som försvann under en längre sjukdomstid inför och under jul.

Ensam på fjället känner VM-hoppet ett lugn trots att klockan tickar på.

– Jag är inte så stressad nu när jag är på gång. Jag kände mig stressad när jag var sjuk. Då tänkte jag: kommer jag att bli frisk? säger Calle Halfvarsson.

Planen är att hålla i den hårda träningen och låta världscupstävlingarna och SM ha mindre prioritet. 

– Jag kommer inte att släppa så mycket på träningen över Ulricehamn och Falun, jag behöver mängden som jag har missat. Jag gissar att jag kommer att vara sliten och jag får se hur många tävlingar jag kör.  Jag vill ha kvitton främst under träningen, säger han.

Calle Halfvarsson rivstartade världscupen och tvivel från förra vinterns sjukdomsdilemma var som bortblåst.

Tre pallplatser, var av två segrar, senare kom de första symptomen. Han kopplade irritationen i halsen till en tjock matta på hotellrummet, men problemen fortsatte trots att Calle Halfvarsson bytte rum och fick trägolv.

Han missade tävlingarna i Davos och tvingades vända hem till Sverige.

Besviken och orolig

Efter ett par lugna dagar tog han i på ett träningspass och fick bakslag.

Snart växte besvikelsen och oron kom krypandes. Han kände igen förkylningen som gav samma symptom som förra året då den slog ut honom och hans säsong totalt.

– Jag var riktigt orolig. Det har satt sig lite mentalt, just för känslan av att det inte vill släppa i bihålorna. Enda skillnaden mot i fjol var att jag inte var så trött som jag var då, säger Calle Halfvarsson.

Efter undersökningar konstaterar han att han måste hitta åtgärder inför framtiden.

– Vi har kommit fram till att jag har en slags kronisk bihåleinflammation. Vi måste kolla över efter den här säsongen. Det kan inte inte fortsätta så här att bara för att jag blir förkyld blir jag borta och missar massa veckor. Det blir för jobbigt, det är jättefrustrerande, säger han och fortsätter

– Jag ville vara med och slåss om den totala världscupen. Jag låg kontrollerat i träning. Men när jag missade Tour de Ski sket sig det. Nu är VM det viktigaste målet, säger han.

Tror att ryska stjärnan är ren

Kan skidåkaren från Sågmyra komma i närheten av den form han inledde säsongen med är han ett medaljhopp i flera VM-distanser.

Men han kommer inte att köra allt.

– Jag kommer att stå över någon distans. Jag har sagt att teamsprinten ligger sämst till. Den jag värderar lägst.  Jag kan komma dit med en fantastisk form och kan åka allt, men det är inte så smart att göra det, säger han.

Han har under frånvaron följt världscupen på distans och imponerats av ryska Tour-vinnaren Sergej Ustiogov.

– Jag har sett nästan all etapperna på Touren. Det var häftigt att se att han nästan tog alla allt, men jag hade velat vara där och utmana honom.

Med tanke på den ryska dopningsskandalen: är han ren?

– Jag tror det, det måste han vara ända till något annat är bevisat. Han är en stor åkare och har den  högsta farten, sen har han åkt bra nu i individuella också. Jag tror att han är ren, han lär gå igenom lika många tester som vi andra. Sen vet man inte vad som hänt tidigare, säger Calle Halfvarsson.

FAKTA

Så ska Calle Halfvarsson nå VM-formen:

•Tung träning:

Han ligger just nu på mellan 20–25 timmar per veckan. Träningen består av långa distanspass på flera timmar i lågt tempo ena dagen. Intervallpass och styrketräning dagen efter. Och så växlar han så.

•Mindre tävlingsfokus:

Calle Halfvarsson var i ledningen av de totala världscupen, men har nu givit upp den titeln. Han fokuserar därför på att köra de tävlingar som ger något inför VM. Han ska tävla i Ulricehamn och Falun, men överväger att dra ner på antalet SM-starter.