Skidstjärnan vittnar om frustration bland åkarna: Besvikna

Rädsla för att berätta vad man tycker och en känsla av att ligga efter konkurrenterna.

Calle Halfvarsson vittnar om den frustration som flera åkare känt kring vallateamets insats under säsongen.

– Det är för många gånger som vi har varit besvikna på skidorna, säger han till Sportbladet.

Calle Halfvarsson, 31, har personligen haft en strulig säsong med sjukdomar och en armskada.

Men även när kroppen fungerat har inte allt varit optimalt.

Under Tour de Ski fick ett samtal med norska stjärnan Johannes Hösflot Kläbo honom att förstå mer.

– När jag blev fyra i Toblach åkte jag med Kläbo ett varv under loppet. Jag drog och tyckte  att jag hade bra skidor. Han hängde med, men gled förbi på stadion. Han hade inte sämre grejer än vad jag hade under fötterna. När vi träffades efter loppet sa han att han hade riktigt dåliga skidor. När jag tyckte att jag hade bra grejer och han hade samma vet man vad de har sin nivå i Norge, berättar Calle Halfvarsson när Sportbladet når honom.

Precis som Jens Burman tycker Calle Halfvarsson att vallningen inte fungerat tillfredsställande i vinter.

Enligt Halfvarsson är det en uppfattning bland flera åkare.

– Ja, det har varit en väldig frustration. Nu går jag hårt åt dem (vallarna) men det har nästan varit något varje helg, säger Calle Halfvarsson till Sportbladet.

– Det är vad jag och många andra i laget känner. Det har inte funkat, det har varit alldeles för många gånger det har låst sig på vallafronten, säger han och fortsätter:

– Det är en så viktig del i vår sport. Det är för många gånger som vi har varit besvikna på skidorna. Vi har hamnat på en nivå där vi är långt efter Norge och Ryssland.

”Vågar inte säga ifrån”

Han välkomnar den förändring som presenterats i veckan med Petter Mylhback som ny vallachef. Han ersätter Anders Niemi, som dock kommer att arbeta vidare i vallateamet.

– När jag har träffat Petter och pratat med honom och han verkar vettig. Han har bott i byn bredvid Sågmyra där jag kommer ifrån, säger Calle Halfvarsson som dock inte vill ge Anders Niemi någon skuld utan ser en annan utmaning:

– Jag vet inte var det har låst sig någonstans. Jag tycker mycket om Anders Niemi som person, det tror jag att alla gör. Vi tycker om hela gänget, men är man besviken på skidorna vill man berätta det. Men det har blivit lite speciellt. Man vågar inte säga att det inte fungerar för att man är rädd att den personen som vallat ska ta illa upp. Men det handlar inte om personlig kritik, säger Calle Halfvarsson.

Han hoppas att det blir högre i tak kommande säsong.

Just ledaregenskaperna och kommunikationen är något som nya längdchefen Daniel Fåhraeus trycker på i den nya organisationen. Han är ny, liksom Myhlback och landslagschefen Anders Byström.

– Det får inte skära sig någonstans, det gäller att de nya drar åt samma håll nu, säger Calle Halfvarsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.