”Hade gärna sett ett hårdare straff”

Ryssland stoppas från alla stora mästerskap i fyra år.

Men ryska utövare kan fortfarande tävla i OS och VM.

– Jag hade gärna sett ett hårdare straff, säger skidskytten. 

Att Wada stänger av Ryssland innebär inte att alla utövare portas från mästerskapen. Precis som under OS i Pyeongchang kan ryska idrottare tillåtas tävla under neutral flagg om de kan bevisa att de inte gjort sig skyldiga till dopning.

– Det var ganska väntat. Men det finns fortfarande orosmoment. Det är bra att det gör det här, men systemet med neutrala idrottare måste vara tydligt. Så att det inte blir så att alla får vara med ändå. Det viktiga för oss är att vi inte tävlar mot fuskare, säger Sebastian Samuelsson och fortsätter:

Samuelsson.
Samuelsson.

– Men det blir en märklig situation ändå med världscupen. Det är väldigt konstigt att idrottare som inte får vara med i VM sedan tävlar i världscupen. Det blir konstigt för alla.

”Inte tagit konsekvenserna”

Innan Wadas beslut spekulerades det i om alla utövare skulle stoppas från mästerskapen. Samuelsson är en av dem som hade hoppats på en hårdare dom.

– Jag hade gärna sett ett hårdare straff. Det gäller att ändra inställningen i Ryssland. De har inte tagit konsekvensen av skandalen som har varit, säger han.

Längdskidlandslagets Teodor Peterson välkomnar beslutet mot det ryska systemet, men tycker inte att alla ska dras över en kam.

–Oskyldiga åkare ska inte straffas, om de inte få tävla det är ett dåligt beslut. Om man bestämmer att en åkare inte får åka vill man veta på vilka grunder, säger han.

Är det här en debatt inom det svenska landslaget?
– Det är klart att vi pratar om det, fast man vet för lite för att veta vad man ska tycka. Men att det görs saker för att få en renare sport är positivt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.