CJ Björk: ”Dröm vidare säger jag bara”

avCarl-Johan Björk

Publicerad:
Foto: Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
Tom Brady tillsammans med N'Keal Harry

Det är tiden på NFL-året när agnarna sållas från vetet. När krafterna börjar tryta får vi reda på vilka som verkligen är utmanare och som är byggda för slutspel.

Det är också tiden på året när New England Patriots belackare börjar sätta ett bäst före-datum på Bill Belichick och Tom Brady.

Dröm vidare säger jag bara.

Vecka 14 kommer bjuda på en härlig mix av viktiga matcher som kan ge en glimt av vad som komma skall. Det är nu vi får se vilka lag som är byggda för denna långa säsong som innebär slitna kroppar men likaså trötta sinnen. 

Att vara elitidrottare kan ofta romantiseras och stundtals även framhävas som en aning slappt, en tillvaro fri från ansvar och med drivor av pengar som man inte riktigt vet vad man ska göra av så det är lika bra och köpa en ny bil varje vecka. 

Denna syn stämmer inte riktigt överens med verkligheten.

Ett vanligt schema kan se ut så här:

*05.30-07.30 Gym – lagen om hierarki lyder när det gäller vilken tid du får komma in).

*07.30 Frukost

*08.30 Special teams-möte

*09.30 Lagmöte

*10.00 Anfall/försvarsmöte

*11.00 Positionsmöten

*12.30–15.00 Träning 

*15.30 Lunch

*16.30–18.30 Anfall/försvarsmöten + positionsmöten

*Middag någonstans

*Studera extra film inför kommande dag på egen hand.

Ovan schema är vad som står på tapeten under en vanlig säsongs måndag (lite kortare), onsdag, torsdag och fredag. Tisdagar är “ledigt” men innebär ofta någon form av skaderehab, och att studera film tillsammans i grupp. Lördagar är en liknande dag fast utan den fysiska biten och träningen ersätts med att man joggar genom de olika strategierna utan skydd, denna dag är även resdag om det är bortamatch och om det är hemmamatch så checkar de flesta lag in på hotell kvällen innan för att minimera distraktioner.

Det ska även tilläggas att detta schema är för spelarna, och veckoschemat för coacherna är fyllt med en stadig ranson extra timmar för planering och implementering av veckans strategier.

Få bör vara förvånade

Är det monotont? Absolut. Men vikten av att sätta en bra veckorutin är A och O för att få en lyckad säsong. Det är också här vi får bevittna lag som efter sin bye-week spelar som skit rent ut sagt medan andra blir bättre. Den vanligaste anledningen här är att de lag som spelar under sin förmåga är oftast de lagen som frångått den vanliga rutinen och haft fler lediga dagar inplanerat under deras spellediga vecka.

Få personer blir säkert förvånade om jag säger att New England Patriots är just ett sånt lag som har tydliga rutiner gällande veckoplaneringen. 

Få personer bör vara förvånade över att Patriots nu även har förlorat två matcher eller att snacket om att Patriots herravälde under 2000-talet nu är över då Tom Brady underpresterar och head coach Bill Belichick har tappat sin förmåga att coacha sitt lag till framgång. 

Det är helt enkelt den tiden på året då kritiken mot Patriots ska hårdna och även utlåtanden såsom att slutet är nära etc.

Om det säger jag bara: lägg ned.

Bara två lag de kan förlora mot

Patriots innehar just nu andraplatsen i AFC vilket innebär att om säsongen slutade i dag så skulle de stå över wild card-rundan i slutspelet för att sedan spela divisionals.

Med fyra återstående matcher av säsongen återstår det endast två lag som kan åsamka dem en förlust – Chiefs och Bills, vilket i sin tur innebär att Patriots som sämst kommer landa på en matchrad som lyder 2–4. 12–4 är ett säsongsresultat 80 procent av ligans lag skulle ge mycket för att landa på.

Oavsett hur mycket icke Patriotsfans önskar New England olycka, så kommer vi fortfarande få se Patriots spela i januari och kanske till och med i februari och jag ger mig fasen på att de även kommer lyckas spela till sig en bye-week i januaris första slutspelsvecka. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NFL

Tom Brady