Handboll

”Bara dö så jag slipper se dig igen”

Starka reaktioner på ikonens utbrott i timeouten

avJohan Flinck

Veselin Vujovic rankas som en av världens absolut största spelare genom tiderna.

Men nu är handbollsikonen i blåsväder sedan en tv-mikrofon fångat upp hans timeout med Zagreb.

– Kan du inte bara dö så att jag slipper se dig igen, skriker tränaren till en av sina spelare.

Veselin Vujovic är en levande legendar inom handbollssporten.

Montenegrinen rankas som en av världens absolut bästa spelare genom tiderna Han ledde Jugoslavien till OS- och VM-guld i mitten av 1980-talet samt det mytomspunna Metaloplastika Sabac till två Champions League-titlar innan han flyttade till Barcelona. Han utsågs också till världens bästa spelare 1988.

Efter spelarkarriären har Vujovic varit tränare i ett flertal klubbar och länder. Sedan 2015 är han förbundskapten för Slovenien och i höstas tog han över Champions League-laget Zagreb för andra gången.

”Vem säger så till en annan människa?”

Det har inte varit någon hemlighet att Vujovic har ett fruktat humör och han har setts skälla ut sina spelare ett flertal gånger.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Men efter att en av hans förra spelare i det slovenska landslaget, Miha Zvizej, på Twitter lagt ut och översatt Vujovics utskällning i en timeout i den tv-sända matchen i tisdags mellan Zagreb och vitryska Meshkov Brest i den östeuropeiska SEHA-ligan är det många som reagerat över hans språkbruk.

– Dö! Fuck ditt liv för helvete. Kan du inte bara dö så att jag slipper se dig igen. Bara dö, skriker Vujovic till en av sina spelare.

Zvizej, i dag proffs i danska Esbjerg men inte med i landslaget längre efter över 100 landskamper för Slovenien, reagerar själv starkt:

”Vem säger så till en annan människa? Och ni kallar honom en legendar? Lägg av för fan!”, skriver han på twitter under videon.

”Det är över gränsen”

Per Johansson är förbundskapten för Montenegros damer sedan två år och har också varit tränare för rumänska storlaget Bukarest under två sejourer. Han har alltså en viss erfarenhet av ledarskapet och språkbruket på Balkan.

Vad tänker du när du ser det här?

– Jag tycker det är en hemsk kommentar och långt, långt över gränsen för vad som är okej.

Men han säger också:

– Spelarna på Balkan är mer luttrade vid denna typ av timeouter. Vi i Skandinavien förfasas nog mer på grund av att detta sällan existerar hos oss. Det är i grund och botten en kulturfråga, säger Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll