Nu ska lillasyster kopiera bragden

Hanna Öberg: ”Det ska bli spännande att följa henne”

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Hanna Öberg och lillasyster Elvira
Foto: Anders Wiklund/TT
Hanna Öberg och lillasyster Elvira

Tre år efter världscupdebuten har Hanna Öberg vunnit både OS- och VM-guld.

Nu ska lillasyster Elvira, 20, försöka kopiera bragden.

– Hon är verkligen duktig. Det ska bli spännande att följa henne, säger skidskyttestjärnan till Sportbladet.

I helgen inleds världscupen i skidskytte och Hanna Öberg har gångavstånd till tävlingsarenan. Ja, följer hon Genvägen tar det bara 35 minuter att promenera mellan Östersunds skidstadion och bostadsrätten hon delar med pojkvännen och landslagskollegan Jesper Nelin, 27.

För Hanna är anläggningen inte bara en plats för träning och tävling. Det är ett bibliotek fyllt med positiva minnesbilder. Det var där hon gjorde världscupdebut och det var där hon i vintras blev världsmäs­tare på 15 kilometer.

Nu ska historien gå igen.

Ja, Öberg har fått sällskap av Öberg i seniorlandslaget. Elvira, 20, ska genomföra sin första världscuptävling på platsen där storasyrran stökade av sin debut för tre år sedan.

– Jag har blivit påmind om den nu när Elvira ska göra sin premiär. Då kände jag verkligen att jag hade tagit mig ut på den största arenan. Det var en stor skillnad jämfört med IBU-cupen och juniortävlingar. Det var något annat men nu har jag blivit mer och mer van, säger Hanna Öberg.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Elvira och Hanna Öberg

Följer i syrrans spår

Precis som sin syster har Elvira Öberg, som tidigare har tränat med seniorlandslaget, nått stora framgångar som junior. Efter JVM i Otepää 2018 kom hon, som också bor i Östersund, hem med tre guldmedaljer.

– Hon är verkligen duktig och har tagit ett rejält kliv till den här säsongen, så hon har gjort sig förtjänt av startplatsen. Det ska bli spännande att följa henne. Man ska inte ha några större förväntningar eftersom hon gör sina första tävlingar men hon ger allt och viker inte ner sig. Hon är verkligen bra på att pressa sig själv och ta ut allt hon har, säger Hanna.

En vacker dag kommer hon kanske besegra dig. Hur skulle det påverka syskonkärleken?

– Ha, ha, ha. Jag har alltid varit stora­syster och lite vassare, så det kommer att kännas. Samtidigt försöker jag tänka på att jag har lärt henne allt jag kan. Hon har sett mig i princip varje dag de två senaste åren och något har hon sugit åt sig. Vi kommer ha glädje av varandra på den här nivån.

Hanna Öberg minns sin världscupdebut med glädje. Hon blev åtta och bästa svenska i distansloppet över 15 kilometer och undrade vad som hände. Det var den 30 november 2016, en dag att minnas.

– Jag fattar ingenting, sa den då okända skidskytten när SVT stack fram en mikrofon i målfållan.

Tre år senare förväntar sig omgivningen att Hanna Öberg ska vinna i princip alla lopp hon ställer upp i. Det förklaras med att hon har gjort en karriär som saknar motstycke inom svenskt skidskytte.

”Gör det i omvänd ordning”

Hanna vann ett sensationellt OS-guld på 15 kilometer i Pyeongchang 2018, vilket gav henne både bragdguldet och Jerringpriset. Då hade hon aldrig blivit bättre än femma i världscupsammanhang.

– Jag kände att jag kunde prestera på den nivån men att det ska ske är något helt annat. Jag hade aldrig stått på pallen i världscupen och att då vinna OS-guld ... Jag gör det i omvänd ordning. Ah, man kan lika väl vinna OS först och världscuptävlingar senare, säger Hanna Öberg, som har mycket ogjort inom skidskyttet.

Hon är betydligt yngre än de flesta av huvudkonkurrenterna. Slovakiskan Anastasija Kuzmina är 35, Denise Herrmann 30, Dorothea Wierer 29.

Hanna fyllde 24 år så sent som den 2 november.

– Då var jag på läger i Idre. Vi körde ett hårt intervallpass på morgonen och tränade på eftermiddagen men sedan, efter middagen, fick jag tårta. Det var trevligt att fira med alla lagkamrater. Det kändes inte så farligt att fylla 24. Jag har hunnit med en del men har inte värsta åldersnojan.

Är vi överens om att du har uträttat för mycket i förhållande till din ålder? Idrottare brukar vara som bäst runt 28–30.

– Jag är verkligen nöjd med allt jag har gjort hittills men jag har mycket kvar att göra. Jag känner att jag kan bli en mycket bättre skidskytt. Jag kan åka fortare, bli starkare, snabbare och bättre tekniskt, träffa fler skott och göra det snabbare.

Är skidskytte en sport man aldrig blir fulländad i?

– Ja, det stämmer nog. Jag kommer nog aldrig att vara helt nöjd. Det är det, att utvecklas, jag drivs av. Det handlar i första hand om prestationen, samtidigt som jag är en tävlingsmänniska som gillar att vinna tävlingar.

Vad har du satt upp för mål med säsongen?

– Det är en mästerskapssäsong i år också och det är i VM (avgörs i italienska Rasen-Antholz i februari) jag vill vara i bäst form och göra min bästa lopp. Ja, det är då medaljerna delas ut. Dessutom vill jag åka många tävlingar i världscupen och det medför andra utmaningar, som att hålla sig frisk och skadefri.

Hur förklarar du framgångarna? Vad är det som gör dig unik?

– Oj, det är framför allt hårt jobb som ligger bakom. Jag har förstås Wolfgang (Pichler) och hans hårda träning att tacka men det är jag som har gjort jobbet och haft drivet. Jag jobbar bra mentalt och mycket handlar om inställning. Det handlar ju inte bara om att åka skidor fort utan att få ihop allt samma dag. Jag älskar att komma in på sista skyttet, när allt ska avgöras. Det tycker jag är det roligaste med skidskytte. En del blir lite nervösa i de lägena men jag försöker alltid njuta. Det blir mycket lättare om man tycker det är roligt.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Hanna Öberg

”Har mer pengar än tidigare”

Hur har ditt liv förändrats efter OS- och VM-gulden?

– Vardagslivet är sig likt. Det är mer det andra runtomkring, säger Hanna, som har tagit hjälp av Torbjörn Nordvall, som under många år var presskontakt för längdlandslaget, och Olle Håkanson, som jobbar med pr- och sponsringsfrågor.

Charlotte Kalla samarbetar med samma experter för att få hjälp och avlastning. I en intervju med SVT berättade Hanna att det i somras blev för mycket med tv-inspelningar, sponsoruppdrag och intervjuförfrågningar från svensk och utländsk press.

– Nu är jag helt lugn, inte stressad över det. Det är något som tillhör jobbet som elitidrottare och det är jag helt med på.

Hur pass rik har du blivit?

– Det är klart att jag har mer pengar än tidigare men allt är relativt. Jämfört med andra idrotter ligger vi efter, säger fenomenet från Svensbyn utanför Piteå.

Både pappa Tomas och mamma Viktoria har hållit på med skidskytte, så Hanna föddes in i sporten. Hon minns när hon började med ­organiserad träning i Piteå.

– Då hade vi ingen skjutvall på Vallsberget men på baksidan fanns en älgskyttebanan där pappa ställde ut fallmål. Vi låg och sköt på vanliga liggunderlag och hade ihoprullade liggunderlag som stöd. Det var något annat än nu, när jag bor i Östersund och tränar dagligen på en världscuparena, säger Hanna Öberg.

Publicerad: