Stensons vapen – den enda kvinnan

”Jag blir välkomnad på ett fint sätt”

AUGUSTA. Känner ni igen den här synen?

När Henrik Stenson går in The Masters 2019 gör han det – med sin gamla vapendragare Fanny Sunesson som caddie.

– Det känns fantastiskt kul, säger hon.

Det borde förstås vara en fullt naturlig syn, men faktum är att Fanny Sunesson med sitt långa och lockiga hårsvall sticker ut på Augusta National. Av alla spelare och caddies är hon den enda kvinnliga representanten.

Men framförallt: Hon är Henrik Stensons vapen.

Få personer kan Augusta National lika bra som Fanny Sunesson. 1990 anställdes hon av den engelske legendaren Nick Faldo och blev historisk som den första kvinnliga caddien att vinna en major.

Nu är 52-åringen från Karlshamn tillbaka på Augusta – för 29:e gången i ordningen. Delvis för att jobba för tv-kanalen C More, men framförallt för att hjälpa Henrik Stenson.

– Det känns förstås väldigt speciellt att vara tillbaka. Jag älskar det här stället och att få chansen att gå caddie åt Henrik … det är magiskt, säger hon.

Hur mottagandet varit? Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

– Alla är superschysta. Spelare och caddies kommer fram och säger: ”Kul att du är tillbaka”. Jag blir verkligen välkomnad på ett fint sätt och det känns fantastiskt.

Blir inte permanent

Sunesson var caddie åt Stenson i fem års tid mellan 2007 och 2012 innan hon tvingades gå i pension efter en otäck ryggskada. De senaste åren har Stenson haft engelsmannen Gareth Lord vid sin sida, men i slutet av 2018 kom beskedet att de avslutar sitt samarbete.

Vem som ska ta över på permanent basis återstår att se. Det lär inte bli Fanny Sunesson.

– Jag tycker mitt jobb på C More är jätteroligt, sedan har jag en del andra åtaganden plus att jag vill ha ett privatliv och vara hemma lite mer. Så nej, jag vill inte göra det här på heltid igen, men jag hoppar gärna in som extra, det känns jättekul, säger hon.

Vad Stenson själv känner? Han är tacksam, även om det bara rör sig om korta inhopp från Fannys sida.

– Vi var ju ett bra par i i fem års tid och har givetvis hållit kontakten sedan dess eftersom vi är bra kompisar. Samtidigt har vi inte träffats så mycket de senaste 5-6 åren, så vi har en del att prata om. Ur en mental synpunkt är det nog bra; man slår sitt slag, sedan kan man prata om annat. Det tror jag vi båda ser fram emot väldigt mycket. Det ska bli väldigt kul, säger han.

– Men samtidigt, Fanny är ju inte här som ”sällskapsdjur”. Hon är i grunden en oerhört professionell och duktig caddie, så det känns som en trygghet för mig att ha henne på bagen.

Rekordbra i fjol

Stenson kom femma i Masters i fjol, vilket var hans bästa resultat hittills i karriären.

Vad betyder det att ha det i ryggen? Att veta att du faktiskt kan utmana om segern här?

– Klart det var välkommet att få med sig det resultatet. Även om du tror att du kan vinna en tävling så vet du inte säkert förrän du verkligen gör det. Men rent strategimässigt känns det väldigt bra inför i år. Jag känner mig bekväm i allt som ska göras och spelar jag bara lite bättre än i fjol så hoppas jag så klart på ett ännu bättre resultat. Sen behöver man ha lite flyt också, inte minst på den här banan…, säger Stenson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.