Anthoine Hubert död i formel 2-krasch

Uppdaterad 2019-09-01 | Publicerad 2019-08-31

En otäck krasch avbröt formel 2-loppet på Spa-Francorchamps i Belgien.

Flera förare kolliderade i 270 km/timmen.

En dryg timme senare kom beskedet att Anthoine Hubert, 22, dött till följd av sina skador.

– Renault Sport Racing är förkrossade över att vi har förlorat en av våra mest lysande talanger, skriver F1-teamet.

Redan kort efter start under F2-loppet på Spa-Francorchamps i Belgien gick det snett.

Förarna hann köra två varv innan Giuliano Alesi, Anthoine Hubert, Juan Manuel Correa och Marino Sato kolliderade i toppen av backen efter kurvan som bär namnet Eau-Rouge. Kurvan är känd för att vara utmanande, det var på ungefär samma ställe som den tyske racerföraren Stefan Bellof omkom 1985.

Bilarna kör i maxfart upp för den utmanande backen och enligt Berliner Kurier höll förarna en hastighet av 270 km/timmen när kollisionen inträffade.

Av bilarna återstod inte annat än skrot. Japanen Sato kunde lämna sin bil till fots, Alesi parkerade sin bil i Les Combes och åkte tillbaka till depån med moped.

Flögs till sjukhus

Bilarna som kördes av fransmannen Hubert samt amerikanen Correra slog runt flera gånger och slungades in i däckstapeln vid Raidillon i mycket hög hastighet. Correras bil klövs mitt i tu och på tv-bilderna syns hans fötter hänga i luften. Även Huberts bil delades i två delar under den våldsamma kollisionen.

Räddningspersonalen var snabbt framme. Enligt Ekstrabladet fördes Correa till sjukhuset på banan, medan Hubert flögs till ett närliggande akutsjukhus. Vid 19-tiden kom det tragiska beskedet från FIA att 22-årige Hubert avlidit till följd av kraschen.

Enligt tävlingsorganisationen dödförklarades Hubert klockan 18.35 på lördagskvällen.

Tio år sedan senaste dödskraschen

Juan Manuel Correa vårdas nu på ett sjukhus på ett sjukhus i Liège och läget ska enligt BBC vara stabilt.

Anthoine Hubert var juniorförare hos F1-stallet Renault, han vann supportserien formel 3 förra året och vann två av årets lopp i mästerskapet som är en språngbräda till formel 1.

– I denna tragiska tid är tankarna hos Anthonies vänner och familj. Anthonie var en fantastisk ung man. Han var en gentleman både på och utanför banan och det var ett nöje att ha honom i vår akademi. Vi kommer att sakna honom djupt, både i vår fabrik i Enstone och i vår motorfabrik i Viry. Hans anda kommer att leva kvar i stallet och vi kommer att tävla med honom i vårt minne, skriver Renaults teamchef Cyril Abiteboul.

Även Formel 1 skickar sina varma tankar till Anthoine Huberts familj vänner och Arden som förlorat en av sina förare.

– Anthoine har varit en del av vår paddock sedan 2017. Han var en fantastisk förare som hade en ljus framtid för sig, skriver F1 i ett officiellt uttalande.

– Han var snäll mot alla, hade alltid ett leende på sina läppar och en positiv attityd. Han kommer att vara djupt saknad.

Det är tio år sedan det senast inträffade en dödsolycka i formel 2. Då avled Henry Surtees, son till John Surtees som var världsmästaren i både motorcykel och Formel 1. Den unge britten träffades av ett hjul i huvudet under en deltävling på Brands Hatch i Storbritannien.

Den senaste F1-föraren som dött i samband med en deltävling var Jules Bianchi, fransman precis som Anthoine Hubert. Han kraschade illa under deltävlingen i Japan hösten 2014 och låg sedan i koma till dess att han avled sommaren 2015.

Söndagens sprintlopp i Formel 2 ställs in. Däremot tävlar formel 1 som vanligt.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.