Hamrins kritik mot Zlatan Ibrahimovic

”Han spelade bara för sig själv”

Foto: BILDBYRÅN

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Är landslaget bättre utan Zlatan?

Kurt Hamrin, 82, tycker det.

– Han var en börda för laget, säger legendaren.

Det är frågan som splittrar det svenska folket.

Sedan Zlatan Ibrahimovic – Blågults meste målskytt genom tiderna – valde att avsluta sin landslagskarriär har åsikterna gått isär.

Är vi bättre utan honom?

Har Janne Anderssons kollektiv en större chans att nå framgång än den tidigare blågula upplagan med Ibrahimovic som ensam superstjärna?

”Tyngd på deras axlar”

I en intervju med Neapel-tidningen Il Mattino ger ”Kurre” Hamrin sin syn på saken. Den i dag 82-årige legendaren är inne på att Sverige är bättre nu, utan Zlatan.

– Jag tycker nog det, för Zlatan var en börda. När han spelade så handlade allt om att sätta honom i läge, och det var inte alltid han lyckades. Visst, när han var 100 procent och det gav utdelning så var det bra, men när han hade skadekänningar så var han snarare en tyngd på det övriga lagets axlar. Nu är det ett annat svensk landslag vi ser. Det kan visserligen inte räkna med magi från Zlatan, men det elva innehåller elva spelare som sliter hårt. ”Ibra” spelade bara för sig själv och han såg till att resten av laget spelade för honom också, säger Hamrin.

Mitt i kritiken sticker han dock emellan och ger Ibrahimovic beröm

– Han är den bästa svenska spelaren de senaste 20 åren, men när han lämnade så gav det utrymme för andra att kliva fram och ta mer ansvar. Nu vet de att de inte kan spela dåligt och ändå vinna, eftersom de inte har Ibrahimovic. Nu för tiden spelar Sverige mer som ett lag och det har Italien inte råd att underskatta. Glöm inte att Sverige slog Frankrike i kvalgruppen och att de slog ut Holland, säger Hamrin.

”Är det sant?”

Inför playoffrysaren är det egentligen bara en sak som förbluffar honom.

Att Lorenzo Insigne ser ut att bänkas.

– Är det sant? Ska han inte spela? Han är en stor talang, han gillar att utmana och har bra fart i benen, nästan som en liten fågel som flyger omkring i straffområdet. Lite som jag gjorde på min tid, säger Kurt Hamrin.

Zlatan år för år – 2002–2017 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM