Bonusen för ett guld i OS: 150 000 kronor

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Stina Nilsson och hennes landslagskamrater belönas vid en eventuell OS-medalj.
SPORTBLADET

Svenska olympiska kommittén har som policy att aldrig belöna OS-framgångar med ekonomiska bonusar.

Men vinner svenska längdskidåkare medaljer i Peyongchang går de inte lottlösa.

Ett guld är värt 150 000 kronor.

– Det ska premieras om man har framgångar, säger längdchef Johan Sares.

OS-succé kan vara vägen till evigt kändisskap, ära och en mer lättsåld sponsorprodukt.

Men några direkta pengar är aldrig involverade från SOK-håll när svenska aktiva vinner guld i OS. När Sarah Sjöström och Jenny Rissveds vann i Rio belönades de med en OS-maskot.

– Synd att ändra på bra traditioner, sa SOK-chefen Peter Reinebo då.

Men de svenska längdåkarna är vana att premieras för sina mästerskapsinsatser. Under VM i Lahtis gav ett guld 150 000 kronor, ett silver 60 000 kronor och ett brons 30 000 kronor. Och Johan Sares bekräftar nu för Sportbladet att samma upplägg gäller för OS.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Johan Sares.

”Jättebra förra året”

– Tanken är att det ska vara samma som vi hade då på VM. Det ska premieras om man har framgångar i Sydkorea. Den ekonomin har vi tycker jag vi har, säger han.

Det har runnit ut mycket bonuspengar ur förbundskassan efter fjolåret. Då startade man nämligen upp ett nytt system där lagets totala antal pallplatser premierades med pengar till alla aktiva i laget. Eftersom man överskred 30 pallplatser – det blev 32 totalt – fick alla åkare i laget 100 000 kronor i bonus.

– Det var jättebra förra året, alla kände glädje över framgångarna, yngre åkare som är med och bygger landslaget får ta del av framgångarna, säger Emil Jönsson som är herrlagets åkarrepresentant mot förbundet.

Systemet är kvar?

– Ja, jag har inte hört något annat.

Foto: Pontus Orre
Charlotte Kalla ser ut att bli utan pengar även den här säsongen.

Situationen med Charlotte unik

Johan Sares säger dock att kommande säsong inte är spikad vad gäller åkarbonusar för världscupen. Men allt pekar på ett liknande upplägg.

– Nu har vi hittat en nivå som alla känner sig nöjda i. Vi fick till det i fjol med både individuella ersättningar och som lag. Vi ska glädjas i varandras framgångar. Målsättningen är det ska vara lika. 

Charlotte Kalla, som står utanför landslaget fram till säsongsstart, ser ut att bli utan pengar även den här säsongen:

– Situationen med Charlotte är unik. Bonusar är en del av träningsbidraget och då förbinder man sig att göra vissa saker, säger Johan Sares.

ARTIKELN HANDLAR OM