”Byt ut det här jävla systemet”

Publicerad 2024-06-11

ROM. Det pågår ett kaos bakom kulisserna i EM – som drabbar tv och radio.

Nu rasar Miro Zalar.

– Det här jävla systemet är hopplöst, säger Radiosportens expert.

Italienare är bättre på mat än på ordning och reda.

Det märks på friidrotts-EM.

Nu vill inte Miro Zalar lasta de italienska arrangörerna, men han och kollegorna på Radiosporten – samt SVT:s kommentatorer – har under mästerskapets första dagar upplevt ett enda stort kaos från sina läktarplatser.

Den digitala resultatservicen har nämligen ballat ur fullständigt.

– Mm, det är så jäkla jobbigt. Folk sitter hemma och tittar eller lyssnar och tänker att friidrott är en sport från stenåldern. Men det är inte friidrotten det är fel på, utan det här jävla systemet. Det är hopplöst, säger Zalar.

– Alla förslag på förändringar inom friidrotten handlar om att korta ner tiden, att det ska vara mer ”speed” och bli härligare att titta på – och så skiter man bort det på sånt här, fortsätter han och lyfter fram ett exempel där en fransk trestegshoppare fick vänta en halv evighet på att få sitt hopp mätt i det digitala systemet.

– Ta fram ett måttband då för helvete!


Friidrotts-EM 2024: Tävlingsprogram och tv-tider

Miro Zalar.

Nästan omöjligt

Teknikhaveriet gör det nästintill omöjligt för Miro Zalar och hans kommentatorskollega Alexander Lundholm att utföra sina jobb. Särskilt eftersom friidrott är en idrott där allt kretsar kring resultat och noggrannhet.

– Det är värre för Alex. Vi har ju en rollfördelning där min uppgift handlar mer om att analysera loppen och hoppen snarare än att nörda ner mig i siffror och mellantider. Men visst är det skitjobbigt när en svensk går i mål på en jättefin tid – och så tvingas man sitta där och traggla och vänta och snacka i tomma intet tills det där resultatet dyker upp på skärmen. Det är omöjligt, säger han.

Har fått byta

Nu har både Radiosporten och SVT fått byta till ett gammalt system där resultatservicen fungerar bättre.

– Vi ska inte rikta den här kritiken mot de italienska arrangörerna, för de har ju fått det här systemet av EA (Europeiska friidrottsförbundet). Och vad gör de då? Jo, de skyller på leverantören. Men det är ju EA som har tagit in den här leverantören...

– Problemet är lätt att åtgärda – det är bara att byta! Sparka ut den här leverantören och ta in någon annan, säger Miro Zalar.

Så här resultatsystemet ut ... när det väl fungerar

Följ ämnen i artikeln