Boltenstern: ”Vi får aldrig ett fucking break”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Isabel Boltenstern
SPORTBLADET

Svenska Dagbladets kulturkrönikör Lotta Lundberg skrev en text om unga kvinnor och utbrändhet, apropå en ny SVT-dokumentär, där hon bland annat kallade dessa kvinnor en samhällsfara.

Texten får Discovery-profilen Isabel Boltenstern, som drabbats av utbrändhet, att gå i taket.

”Vi får aldrig ett fucking break”, skriver hon på sin blogg.

Det var apropå SVT-dokumentären ”We can’t do it” som Svenska Dagbladets Lotta Lundberg skrev en kulturkrönika där hon riktade kritik mot hur bilden av ansvaret för utbrändheten hos unga kvinnor i samhället fördelas.

Tesen var att de unga kvinnor som drabbas av utmattningssyndrom har sig själva att skylla i stor utsträckning.

”Det är dock inte tjejer som jobbar ihjäl sig på ett slitjobb i en fabrik eller i hemtjänsten, utan de är medelklassflickor som är helt förtvivlade över att de inte kunde plugga heltid, ha tre extrajobb, skriva en bok och driva ett insta-konto samtidigt.”, skriver hon och fortsätter:

”Att det är samhällets fel att de duktiga flickorna tävlar med varandra i duktighet håller jag inte med om.”

”Felaktigt och smutsigt”

Krönikan har fått Discovery-profilen Isabel Boltenstern att gå till hård motattack. Programledaren och reportern för flera av Kanal 5 och Eurosports tv-sändningar har tidigare öppenhjärtigt berättat om hur hon drabbades av utbrändhet. Hon beskriver hur ”förbannad” hon är över beskrivningen.

”Att arbetsgivare utnyttjar vår starka arbetsmoral och hotar med uppsägning om vi inte ställer upp. Att vi jobbar 150% för om vi säger nej ersätts vi av någon som går över fler lik, snabbare, än vad vi gör. Att vi sedan skoltiden lärt oss att högsta betyg är ett måste om du är tjej. Prestation, prestation, prestation.

Lägg därtill att vi dagligen står emot sexism, rasism och diskriminering. Tar ett socialt ansvar som förväntas av oss. Står upp för varandra och oss själva. Vi får aldrig får ett fucking break.”, replikerar Boltenstern och tillägger:

”Att göra ett samhällsproblem till ett individproblem är inte bara felaktigt och smutsigt. Det är dessutom samma retorik de där cheferna som toppar statistiken över antalet sjukskrivna medarbetare använder.”

Läs hela Lotta Lundbergs krönika här och svaret från Isabel Boltenstern här.

ARTIKELN HANDLAR OM