Talangfabriken har ett helt lag hos konkurrenterna

Men Aranäs skrällde mot Ystads IF ändå

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Talangfabriken Aranäs värvas sönder varje år och har i år ett helt lag i andra handbollsligaklubbar.

Men på söndagen besegrade man ändå Ystads IF – med fem gamla Aranässpelare i truppen.

– Vi hade större vilja, säger tränaren Jerry Hallbäck, som nästa år tränar...Ystads IF.

Kungsbackaklubben Aranäs är en fantastisk plantskola.
Men deras plats i svensk handbolls näringskedja gör att man tappar sina bästa spelare nästan varje år.

Under 1990-talet försvann talangerna, som de tre bröderna Franzén och Magnus Lindén, till dominanterna Redbergslid. För några år sedan var det Alingsås som plockade åt sig de bästa, som Fredrik Teern, Alexander Borgstedt och Oscar Bergendahl. På senare år har det varit Ystads IF som värvat Aranäsprodukter: först Borgstedt (då i Alingsås), sen Anton Hallbäck och, inför den här säsongen, Carl Löfström och Jesper Gustavsson.

Ändå lyckades Aranäs överraska mot just YIF (där vi förutom de fyra spelarna med bakgrund i Aranäs också hittar Magnus Lindén på tränarbänken) hemma på söndagen och vinna med 29-27 (15-15).

Ett helt lag i andra klubbar

– Vi var lite hetare och hade större vilja. ”Berka” (målvakten Daniel Bergqvist) gjorde några viktiga räddningar när det stod och vägde, säger tränaren Jerry Hallbäck.

Det betyder att Aranäs tagit nio av tio möjliga poäng i de fem senaste hemmamatcherna mot de fem skånska lagen i ligan.

Totalt har Aranäs hela tolv spelare i konkurrerande ligaklubbar som antingen fostrats sedan barnsben eller blivit elitspelare i klubben. I princip ett helt lag alltså (se nedan). Och ett lag som på papperet helt klart är mer meriterat än det som nu slåss för att undvika kval i botten av tabellen.

– Så är det ju. Det är ett jättebra lag. Det hade varit oerhört spännande att coacha dem som lag, säger Hallbäck, som tränat dem nästan allihop under sina nio år i klubben.

Men Aranäs svaga ekonomi gör att man inte kan konkurrera med andra klubbars kontraktsförslag.

– Vi hade 70-årsjubileum i dag och det står klart att man inte tänker äventyra klubbens ekonomi. Man vet sin plats i näringskedjan.
Efter säsongen lämnar också Hallbäck Aranäs för att träna...just det, Ystads IF förstås. Med sig tar han sin yngste son Ludvig, 17, som är en av Sveriges största talanger, och återförenas med sin äldste grabb Anton.

Hammarby skrällde mot Alingsås

Men i kväll försvårade han det lite för YIF i deras jakt på en slutspelsplats. Med fyra omgångar kvar är skåningarna nu bara tre poäng före Skövde, som ligger på fel sida slutspelsstrecket.

Men Hallbäck tror inte att YIF tappar slutspelsplatsen.

– För vi tar två poäng mot Skövde i sista matchen, haha.

Själva jagar Aranäs en plats i ”ingenmansland” för att för en gångs skull slippa kvala sig kvar. Man är två poäng bakom Ricoh.

– Det har varit vårt mål hela säsongen. Den här segern var jätteviktig, säger Hallbäck.

***

Den andra klubben med Aranäsprägel, topplaget Alingsås, åkte överraskande på stryk borta mot bottenlaget Hammarby med 26-25 (14-9).

ARTIKELN HANDLAR OM

Ystads IF

HK Aranäs

Handboll