Skid-VM 2017

Ledarbråket i skogen: Svensken slagen av norrman

Nilsson: Klart man blir arg

Av: 

Patrik Brenning

Erik Karlsson

Malin Wahlberg

Petra Thorén

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. En bruten stav avgjorde Charlotte Kallas öde i tremilsloppet.

En annan stav skapade dramatik i skogen under samma tävling när Norges damtränare Roar Hjelmeset slog till Sveriges vallachef Urban Nilsson med en stav.

– Svensken måste flytta sig, säger Hjelmeset.

– Det är klart att man blir arg, svarar Nilsson.

Innan upplösningen i tremilsloppet hettade det till ordentligt uppe i skogen. TV-bilderna fångade då hur norska tränaren Roar Hjelmeset slog till svenska vallachefen Uran Nilsson med en stav.

”Ropar att han ska flytta sig”

– Svensken måste flytta sig. Han kommer lite för långt in i fältet för att heja på den svenska löparen. Astrid (Jacobsen) ropar ”flytta dig, flytta dig” men det händer ingenting. Då försöker jag få honom att flytta sig. Men som den gode ledare han är så koncentrerar han sig på sina åkare och uppfattar inte att Astrid ropar att han ska flytta sig och till sist använder jag skidstaven för att markera. Då känner han att han hade varit i vägen för Astrid. Det gick bra och vi skakade hand efteråt. Så slapp Astrid krocka med honom också, säger Roar Hjelmset.

Var det ett bra sätt att reagera på?

– Det går säker att diskutera men det blir väldigt fel om ledarna ska komma i vägen för åkarna. Jag tror nog att det var okej.

Urban Nilsson uppfattade själv inte varför Hjelmeset var så arg.

– Han tyckte väl att jag var i vägen. Det brukar bli hett ibland. Vi hejade på våra åkare helt enkelt. Det var inte mer med det. Vi har tagit varandra i hand och är vänner nu, säger Nilsson.

”Hör inte hemma på en skidtävling”

Enligt Nilsson händer det att känslorna svallar längs banan under loppet men att det ska gå så långt som att någon blir slagen med en stav är kanske inte lika vanligt.

– Det är klart att man blir arg då. Men det är i stridens hetta.

Hjelmeset säger också att det var första gången han tvingas använda staven mot andra ledare vid sidan av spåret.

– Ja, första gången och förhoppningsvis sista gången så att jag slipper det med svenskarna i fortsättningen. Men jag tror det gick bra. Det är självklart tråkigt att det var så det var tvunget att gå till.

Efter loppet hade även Sveriges förbundskapten Rikard Grip en lång diskussion med Hjelmeset om situationen.

– Han kom och ville hävda att det var Urban som hade gjort fel. Jag har svårt att se det i situationen, om det var han som slogs, att Urban gjort något fel. Att vi ska hålla på och slåss hör inte hemma på skidtävlingar, säger Grip.

Astrid Jacobsen säger samtidigt att Hjelmsets agerande räddade henne från en olycka.

– Jag vet inte vad Roar gjorde för att få undan honom men det var bra att vi inte kraschade med ledarna. Att vi som åker får åka, säger Jacobsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skid-VM 2017

LÄS VIDARE

Bröt ihop i VM-spåret

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM 2017

Skid-VM