”Jag blev glad – som att dra en vinstlott”

Av: Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

BRUKSVALLARNA. Norska skidlandslagets läger i Italien har blivit rena sjukstugan.

De svenska åkarna är lättade över att inte vara på samma hotell.

– Det var som att dra en vinstlott, säger Calle Halfvarsson.

Svenska skidlandslaget är på plats i Bruksvallarna i svenska Härjedalen.

Passet under onsdag förmiddag ramades in av en isande vind, tillfälliga snöbyar men också solsken.

En slinga på två kilometer erbjuder de svenska skidstjärnorna träning på snö en månad före premiären i världscupen.

Laget skulle åkt till Val Senales i norra Italien men styrde, efter rapporter om bristande snötillgång, om till Bruksvallarna.

Och kanske var det ett smart val.

– Det känns bra att vara här.., säger damlandslagets tränare Magnus Ingesson .

Ett virus har nämligen slagit till mot det norska landslaget som är på plats just i Val Senales. Det svenska landslagets skulle ha bott på samma hotell där nu flera norska åkare ligger isolerade i syftet att undvika smitta.

Först insjuknade Petter Northug och Emil Iversen i magsjuka. Sen drabbades Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Mari Eide.

”Jag blev glad”

Orsaken till viruset är inte fastställd.

– Vi kan inte utesluta norovirus (vinterkräksjuka), säger Öystein Andersen, medicinsk ansvarig för norska skidlandslaget.

Petter Northug har bytt hotell i Italien, men de övriga sjuklingarna hålls instängda på sina rum.

De svenska åkarna lider med sina norska konkurrenter men är samtidigt lättade över att den svenska truppen klarar sig så här en månad före säsongstart i världscupen.
– Jag är väldigt glad att jag inte är där. Jag haft haft mina problem med magsjukor tidigare år så det känns som att man kom undan det där, säger Calle Halfvarsson och fortsätter:

– Det är tråkigt för dem som blivit sjuka. Det är aldrig kul att bli magsjuka. Men jag blev också glad att vi inte var där. Det var som att dra en vinstlott att vi inte var på det hotellet.

Charlotte Kalle lider med de norska åkarna.
– Det är inte önskvärt att bli krasslig när man är på läger. Jag hoppas att det går över snabbt. Det är bland det tråkigaste som finns att bli krasslig, säger hon.

Enligt rapporter från norsk media som är på plats i Val Senales har varken det finska, ryska eller schweiziska laget drabbats av viruset.

På det svenska lägret i Bruksvallarna deltar alla åkare i A-landslagen bortsett från Daniel Rickardsson. 

Han ansluter senare i veckan och håller i träningen på hemmaplan, detta för att skona den fot han opererade i somras och som innebär att han får vara varsam med antal pass på snö.

Publicerad:

LÄS VIDARE