Sju ”omöjliga” ­rekord som Hamilton snart tagit över

Foto: Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Michael Schumacher är den mest framgångsrika F1-föraren i historien och när han vann sin sjunde VM-titeln 2004 kändes det rekordet omöjligt att slå.

Men inte ens 15 år senare har förutsättningarna förändrats och Schumachers alla rekord kan snart vara historia.

Lewis Hamilton är på väg att radera ut dem – ett efter ett.

Sportbladet har tagit fram listan och hittat sju ”omöjliga” ­rekord som Hamilton snart har tagit över.

Rekord: Antalet VM-titlar:

Michael Schumacher: 7

Lewis Hamilton: 5

Michael Schumacher vann sin första VM-titel 1994, då Lewis Hamilton bara var nio år gammal. Han vann sitt sjunde och sista mästerskap år 2004 långt innan Hamilton ens debuterat i F1. Det tog 46 år för Michael Schumacher att vinna sin sjätte VM-titel och radera ut Juan Manuel Fangio som den meste mästaren ur historieböckerna. När han ett år senare tog sin sjunde VM-titel var det inte många som trodde att det rekordet skulle slås inom en nära framtid.

Men Lewis Hamilton är på god väg. 2018 vann han sin femte VM-titel och han har två möjligheter till att komma upp i samma antal som Schumacher innan reglerna görs om till 2021 - och då är Hamilton fortfarande bara 36 år gammal.

Rekord: Antal GP-segrar:

Schumacher: 91

Hamilton: 71

Numera avgörs det 21 F1-lopp på ett år, så många var det inte när Michael Schumacher körde. Så lek med tanken, det är tre lopp kvar 2018 och ska köras ytterligare 42 lopp innan F1 gör om reglerna och spelplanen kan förändras.

Efter den senaste stora regeländringen 2014 har Lewis Hamilton vinnit 49 av 97 lopp, det är mer än 50 procent och lite mer än tio lopp per säsong. Hans kontrakt går ut 2020 och han har 45 race på sig att lyckas med bedriften - och det är inte omöjligt att han avslutar 2020 med 94 segrar.

Rekord: Flest segrar i ett och samma GP:

Schumacher: 8 ( Frankrikes GP)

Hamilton 6 (Kanada, Ungern och USA)

Spa räknas som Michael Schumachers vardagsrum, där han debuterade, vann sitt första lopp och tog totalt sex segrar.

Men det var i Frankrike han var mest framgångsrik, där vann han åtta lopp. Lewis Hamilton har två år kvar på sitt kontrakt och har tre chanser att komma upp i samma antal segrar på en bana.

Sedan kan han naturligtvis förlänga sitt kontrakt och få ytterligare möjligheter att ta ännu fler vinster.

Rekord: F1-segrar under flest säsonger i rad

Schumacher: 15

Hamilton: 12

Lewis Hamilton är en av få nykomlingar som faktiskt vunnit lopp under sin första säsong. Som rookie 2007 lyckades han till och med tangera Jac Villeneuves rekord för flest antal segrar under sin första säsong och han har vunnit minst ett lopp under sina 12 säsonger i F1. De senaste fem säsongerna har han vunnit minst nio lopp varje år. Förlänger han kontraktet till efter 2020 kan han mycket väl nå Schumachers rekord på att ta minst en seger under 15 säsonger efter varandra.

Rekord: Antalet F1-lopp i ledning

Schumacher: 142

Hamilton: 127

Det känns som ett rekord som Hamilton kan tangera och sedan ta redan under säsongen 2019, Han har lett 76 procent av de loppen som körts efter 2014, i snitt femton lopp per år och han behöver vara vara i lendingen i ytterligare 17 lopp för att ta rekordet.

Ser vi på 2019 och 2020 är det mycket troligt att Hamilton den dagen han lägger av har lett mer än hälften av de F1-lopp som han har kört.

Rekord: Hat Trick ( pole position, seger och snabbaste varv)

Schumacher: 22

Hamilton: 14

Schumacher slog sitt rekord (22) under de fem säsonger som han och Ferrari dominerade F1, från 200 till 2004. Lewis Hamilton har kört in sina 12 hattrick sedan hybridmotorerna gjorde sitt intåg i F1 år 2014.

Det är ett extremt svårt rekord att slå, det gäller att ha en perfekt helg - och att dessutom få be hålla det snabbaste varvet. IJapans GP 2018 snodde Sebastian Vettel det snabbaste varvet i slutet av loppet och Hamilton missade sitt 15:e hattrick .

Rekord: Pallplatser i F1:

Schumacher 155

Hamilton: 132

Lewis Hamilton har kört F1 för McLaren-Mercedes och Mercedes sedan 2007. Han har avslutat 58 procent av de loppen på prispallen. Ingen annan förare har under den moderna F1 varit i närheten av den siffran. Sedan 2014 har han stått på prispallen i 80 procent av loppen och han behöver alltså 23 pallplatser till för att tangera Schumachers rekord.

Med tanke på att det är tre lopp kvar i år och ytterligare 21 nästa år känns det som att de rekordet är Hamiltons innan säsongen 2020 startar.

ARTIKELN HANDLAR OM