Familjen tar farväl av Frank Andersson i Trollhättan

avDaniel Sörensen

Frank Andersson ska få sin sista vila.

I dag hölls den andra begravningsceremonin för brottarlegendaren, denna gång i hemstaden Trollhättan.

– Jag älskar dig och saknar dig av hela mitt hjärta och jag lovar dig att jag ska fortsätta med brottning, säger dottern Montana i sitt tal uppger Expressen.

Söndagen den 9 september gick en av Sveriges största idrottsprofiler någonsin – brottaren Frank Andersson – ur tiden.

Han avled efter att ha drabbats av svåra komplikationer efter en hjärtoperation på Karolinska sjukhuset i Solna, endast 62 år gammal.

I tisdags tog delar av hans släkt samt hans vänner i huvudstaden, där han bodde under större delen av hans liv, farväl av Frank under den första av två begravningsceremonierna för honom.

– Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt, det är hemskt att se barnen, det är fruktansvärt men det var väldigt vackert ändå tycker jag, mycket kärlek, sa vännen, tillika den gamle höjdhoppsprofilen, Patrik Sjöberg efter ceremonin på Skogskyrkogården i Stockholm.

Framför Franks favoritlåtar

I dag sa hans närmaste släkt adjö till Frank i Trollhättans kyrka. Under dagens begravningsceremoni stod hans fem barn samt hans brottningskarriär i centrum.

Enligt Expressen höll dottern Montana Andersson, 10, ett känslostarkt tal till sin pappa, där hon refererade till låten ”I see you – you see me” som hon och hennes pappa brukade lyssna på tillsammans.

– Jag älskar dig och saknar dig av hela mitt hjärta och jag lovar dig att jag ska fortsätta med brottning. Varje gång vi satt i bilen lyssnade vi på låten och vi sjöng alltid med tillsammans i refrängen. Vi ses i himlen pappa! säger Montana.

Kistan står på brottarmatta

Tidningen skriver även att det på den vita kistan – som står på en brottarmatta med Trollhättans AK-emblemet på – ligger fem rosor, en ros för varje barn.

Utöver tal och diktuppläsning framförs musik av bland andra artisten Jessica Andersson (sjöng Frank Sinatras ”My way”), Dogge Doggelito (Latin Kings ”Borta i tankar”) samt sonen Isak och brorsonen Svante (sjöng Bon Jovi-låten "Wanted dead or alive").

De bär kistan

Expressen skriver att Frank Anderssons bror Tommy Andersson, sonen Isac Forsberg, brorsonen Svante Andersson, storebror Torbjörn Anderssons son Tobias Werngren, vännen och brottarkollegan Tomas Johansson samt vännen Peter Ryber kommer att bära kistan efter ceremonin. Den ska sedan föras bort i en Saab.

Frank Andersson kremeras i dag, men det är fortfarande oklart var hans aska sedan hamnar. Beslutet om han kommer att vila i Stockholm eller Trollhättan kommer inte att fattas av familjen, utan av Länsstyrelsen.

”Det var så han ville ha det”

– Nej, det är inte klart ännu. Det är inte upp till någon av oss nu utan det har gått vidare till Länsstyrelsen. Oavsett vad de beslutar så får det bli så, men självklart vill jag att Frank ska begravas i Stockholm för våra barns skull, sa exfrun Jeanette Bouvin Nygren, som han har två barn ihop med till Sportbladet för en dryg vecka sedan.

Tidigare har Franks brorson Svante Andersson sagt att Frank ville bli begravd bredvid sin bror Tommy när den dagen kommer.

– Han sa till mig och farsan att han ville bli begravd i Trollhättan och ligga bredvid Tommy om det värsta skulle ske. Nu lever ju farsan, men det var så han ville ha det.

Foto: Claudio Bresciani/TT
I tisdags hölls den första av två begravningsceremonier för Frank Andersson.