Robert Dahlgren vann STCC-finalen

avErnesto Poletto

Publicerad:
Uppdaterad:

Mästaren Rickard Göransson var festsugen

Robert Dahlgren vann en spännande STCC-final på Mantorp, Fredrik Ekblom blev tvåa och säkrade därmed sin andraplats i förarmästerskapet och samtidigt teammästerskapet för sitt stall West Coast Racing. Robin Rudholm körde in på tredje plats men bestraffades genast med 25 sekunders tidstillägg vilket flyttade upp Thed Björk till tredje plats.

Robert Dahlgren.
Foto: Peter Wixtröm
Robert Dahlgren.

Då Richard Göransson säkrade årets STCC-titel redan i förra loppet på Vålerbanan i Norge handlade helgen på Mantorp främst om vilket av BMW-stallen som skulle vinna teammästerskapet. Striden om andraplatsen i förarmästerskapet var inför loppet dessutom tätare än någonsin med Fredrik Ekblom (West Coast Racing) på 52 poäng, Thed Björk på 51 poäng och Robin Rudholm (West Coast Racing) på 48 poäng.

Klädd i guld

Göransson som kör för Flash Engineering mötte ’best of the rest’-gänget helt klädd i guldoverall och guldhjälm, något som kanske främst avsåg att psyka motståndarna i West Coast Racing som ju låg 7 poäng före i teammästerskapet. För de två BMW-stallen var det mycket som stod på spel då vinnaren får mest pengar av BMW på BMW-galan i november.

Rickard Göransson: ”Det började bra med seger på premiären vilket var en av nycklarna till årets titel. Även om det inte blev någon seger idag så ser jag fram emot kvällens fest med 250 gäster.”

Säkerhetsbilen ut

Med endast 4 varv kvar att köra kom säkerhetsbilen ut på banan då Robert Dahlgren ledde loppet och det var säkerligen en väldigt nervös Dahlgren som sedan höll undan för Ekblom de sista två varven innan han kunde korsa mållinjen som segrare i årets sista STCC-lopp.

”Dagen började ju väldigt bra, vi hade bra pace hela tiden och jag var aldrig orolig. Det kändes bra och det var en bra eftermiddag. När säkerhetsbilen kom ut var det tur att publiken inte hörde det jag sa i radion när jag såg den lucka jag byggt upp försvinna och allt kunde ju hända under de sista två varven som tog formen av ett rent sprintlopp men jag kunde bygga upp en liten lucka och tog sedan målflagg.”

Fredrik Ekblom säger till Sportbladet: ”Jag vet inte vad Flash gjorde i starten men han flög om oss allihopa. Det blev lite hawaiikörning av det hela men vi kom igen och tog en silvermedalj i loppet och tog hem teammästerskapet. Det var svårt att konkurrera med Rickard över säsongen med tanke på att vi nollat tre gånger i år men slutresultatet är rättvist och han är en värdig mästare.”

Björk nöjd trea

Dagens trea Thed Björk var på det hela taget nöjd med dagen ”Det kom bilar överallt i starten och det var minst sagt spännande i depåstoppet då jag fann Flash stående i min ruta. När han upptäckte sitt misstag och åkte därifrån puttade han till mitt nya däck så det rullade iväg och jag fick vackert stå och vänta på att mekanikerna hämtade det. Jag funderade ett tag på om jag skulle åka till Flash ruta istället. De sista två varven efter säkerhetsbilen var det inte många millimeter mellan bilarna in i mål och jag är supernöjd över dagens resultat”

West Coast Racings teamchef Dick Jönsson-Wigroth är självklart helnöjd över teammästerskapet och tar inte så hårt på Rudholms bestraffning: "Det var väl allt eller inget för Robins del och vi ville ha teammästerskapet med oss och vi är helt klart nöjda. Vi tar denna helg först och sedan ska vi börja tänka på nästa år, men först och främst ska vi festa ikväll, som vi alltid gör i West Coast Racing”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport