Han tog Christian Olssons guld

SPORTBLADET

Vad hände inne på arenan? Vår reporter, på plats på Nationalstadion, rapporterade från friidrotten

PEKING. Ännu en dag inne i ”Fågelboet” är över.

Trestegshopparen Nelson Evora vann det guld som kunde ha varit Christian Olssons.

Och Johan Wissman slutade sist i finalen på 400 m.

Här får ni lite smått och gott från OS-friidrotten.

Foto: Sportbladet.se:s reporter Emil Karlsson är på plats på Nationalstadion i Peking.

Christian Olsson hoppade 17 meter blankt i DN-galan. Sedan meddelade den svenske trestegsstjärnan att skadan slagits upp och att OS är kört. 17 meter – det hade räckt till en åttondeplats om han hade hoppat i finalen.

Vann OS-guld gjorde i dag i stället Nelson Evora, Portugal, med längden 17,67 m, fem centimeter före Phillips Idowu, Storbritannien, på 17,62, och ytterligare tre före bronsmedaljören Leevan Sands, Bahamas, på 17,59.

Christian Olssons personliga rekord 17,79 – som han satte i OS i Aten – hade med andra ord räckt till ett nytt OS-guld.

Med den informationen tackar jag för mig i kväll. På återseende i morgon. Då väntar först liverapportering från Jörgen Perssons kvartsfinal i bordtennis mot kroaten Zoran Primorac kockan 8.30 svensk tid och sedan Carolina Klüfts längdhoppsfinal klockan 13.20.

Häng med!

/Emil

Så. Här har ni artikeln om Wissman.

Jag springer nu ner till den mixade zonen och återkommer snart med citat.

Jeremy Wariner är avsatt från tronen som kung på 400 m. Landsmannen LaShawn Merritt vinner på nytt personbästa, 43,75 – nästan en sekund före Wariner på 44,74. Wissman kroknar fullständigt på slutet och blir åtta på beskedliga 45,39. Wissman gick ut hårt och låg trea från slutet när löparna kom in på upploppet. Men svensken stumnade totalt.

Wissman slutar... sist...

Tjuvstart. Osäker på vem som tjuvade.

Wissman presenteras och zoomas in på storbildsskärmen. Han ser sjukt laddad ut.

Okej, nu är det snart dags för Wissman, som nu är inne på banan. Den som vill ha lite information om finalen på 400 m kan scrolla ner lite på den här sidan.

Tyson Gay kommenterar fiaskot i stafetten som skedde för någon timme sedan:

– Jag tar på mig allt ansvar. Jag svek hela laget, säger han.

– Jag kände pinnen, men när jag skulle greppa tag i den var den inte kvar.

Skönt med idrottsmän som tar ansvar och inte skyller ifrån sig.

Får rapporter om att Jörgen Persson hämtat upp 1–3 i set till 3–3 mot Samsonov. Nu är man på fel plats, känns det som. Jaja... Bara att hoppas att Wissman skräller till sig en medalj om några minuter.

Nytt stafettfiasko för USA – nu på damernas korta stafett. Den här gången var det Torri Edwards och Lauryn Williams som tillsammans sjabblade bort amerikanskorna redan i försöksheaten.

Johan Wissman springer final på 400 m. Starttiden är beräknad till 15.20 svensk tid, men pga det kraftiga regnovädret tidigare kan det bli försenat. Här är i alla fall några förutsättningar:

Bana 2: Renny Quow, 20, Trinidad – 44,82 (PB)/44,82 (SB).

# Tvåa på New York GP med tiden 45,04. Trea på Eugene GP med tiden 45,41.

Bana 3: Johan Wissman, 25, Sverige – 44,56/44,64.

# Slutade sjua i VM i Osaka förra året.

Bana 4: LaShawn Merritt, 22, USA – 43,96/44,00.

# Det är bara Merritt och en viss Michael Johnson som sprungit under 20 sekunder på 200 m och under 44 sek på 400 m.

Bana 5: Christopher Brown, 29, Bahamas – 44,40/44,40.

# Är tillbaka efter en knäskada som han ådrog sig 2006.

Bana 6: Leslie Djhone, 27, Frankrike – 44,46/44,79.

# Har vunnit två guld – i långa stafetten. Men individuellt saknar han en fullträff. Slutade femma i VM-finalen förra året.

Bana 7: Jeremy Wariner, 24, USA – 43,45/43,86.

# Världsmästare 2005 och 2007. OS-guldmedaljör 2004. Wariner är den stora favoriten.

Bana 8: Martyn Rooney, 21, Storbritannien – 44,60/44,60.

# Har från början irländskt pass, vilket har ställt problem i hans vilja att tävla för Storbritannien.

Bana 9: David Neville, 24, USA – 44,61/44,61.

# Slutade femma på DN-galan med tiden 45,39. Hade samma tid när han blev fyra i Londons GP.

Fiasko för USA på herrarnas korta stafett. Darvis Patton skulle lämna över pinnen till Tyson Gay på sista sträckan. Men Gay startade för tidigt – och fick vänta förgäves på pinnen som aldrig kom. En klassisk överväxling. Trinidad & Tobago vann heatet före Japan och Holland och de tre är vidare till final.

Herrarnas tredje semifinal på 800 m startade åtta minuter senare än beräknat på grund av det kraftiga regnovädret.

Här är i alla fall de som tog sig till final: Wilfred Bungei, Kenya, Yeimer Lopez, Alfred Kirwa Yego, Kenya, Ismail Ahmed Ismail, Sudan, Nabil Madi, Algeriet, Gary Reed, Kanada, Yusuf Saad, Kamel, Bahrain och Nadjim Manseur, Algeriet.

Medaljceremoni för damernas 20 km gång. Ryskan Olga Kaniskina tog hem guldet före norskan Kjersti Platzer. Om ni undrade alltså...

– Hoppas att man slipper se norskan gå nu. Det är så himla osexigt, säger Anrell och ställer sig upp för den pampiga ryska nationalsången.

Mats Wennerholm:

– Emil, gör en grej på att OS-elden brinner trots att det spöregnar...

Obs: Han skojade...

Nu öppnade sig himlens portar. Det fullkomligt vräker ned regn och har bildat små pölar på löparbanorna. Tidigare i dag sköts Emma Greens höjdhopp och Magnus Arvidssons spjuttävling upp någon timme på grund av det kraftiga ovädret. Det riskerar att bli likadant med Wissmans 400 m.

Bilden här till höger togs i går. Då var det varmt och skönt. I dag börjar värmen att hitta tillbaka efter ett kraftigt spöregn som blötlagt hela Peking. Men regnar, det gör det fortfarande... Undrar om det påverkar Johan Wissman när han springer final på 400 m klockan 15.20 i dag svensk tid.

Campbell-Brown hamnade snabbt i skymundan av landsmannen Usain Bolt. Fotoblixtarna smattrade på rätt bra vid medaljceremonin för herrarnas 200 m...

Jamaica regerar på löparbanorna. I alla fall på 100 och 200 m. Usain Bolt slaktade allt motstånd – och alla rekord – på herrsidan.

På damsidan vann Shelly-Ann Fraser guld på 100 m före landslagspolarna Sherone Simpson och Kerron Stewart. Och Veronica Campbell-Brown, som vann VM-guld på 100 m i Osaka förra året, vann för bara några minuter sedan OS-guld på 200 m. Segertiden 21,74 var nytt personbästa. Silvret tog Allyson Felix, USA, (21,93) och bronset gick till en annan jamaicanska, Kerron Stewart (22,00).

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS