Axel Teichmann vann masstarten

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Cologna i fortsatt Tour de Ski-ledning

Tysken Axel Teichmann tog sin tredje etappseger i årets Tour de ski och vann den två mil långa masstarten i klassisk stil på lördagen.

Men ändå leder han inte. Uppstickaren Dario Cologna stod pall igen och på söndagen avgörs det hela med den spektakulära avslutningen uppför slalombacken på Alpe Cermis.

Det var på lördagen attackerna mot Dario Cologna sattes in. Oftast med röddressade norrmän i flockjakt.

Men 22-åringen gav sig glatt in i sekundkamperna vid de fyra spurtpriserna. När upploppet forcerades för sista gången var det Teichmann, finländaren Sami Jauhojärvi och kazaken Nikolaj Tjebotko som tog pallplatserna.

Men Cologna var fyra – och hade 30 bonussekunder med sig in i mål. Bara Teichmann med sina 50 var framgångsrikare vid spurtpriserna och med 34 sekunders avstånd det är tysken som är det största hotet mot Cologna på söndagens 11 kilometers fristilsjakt med nästan fyra kilometers bergsklättring på slutet. Norges Eldar Rönning är trea, 1.05 efter.

– Jag är inte rädd för berget. Jag ska försöka göra mitt eget lopp, sade Cologna efter lördagens kraftsugande uppladdning.

– Det var ett viktigt lopp för mig i dag. Jag fick behålla ledningen inför sista etappen. Min form är riktigt bra, men visst är jag överraskade över att jag leder Tour de ski efter sex av sju lopp.

Som schweizare med rätoromanska som modersmål har Cologna många språk på sin lyra. Som skidåkare har han på några få dagar bevisat att han behärskar det mesta.

Som ensam kvarvarande svensk visade Daniel Rickardsson fortsatt styrka. Han var 15:e man på etappen och avancerade från 25:e till 17:e plats totalt.

– Jag hade tankar på att kanske vara med och slåss om bonussekunder, men jag var långt bak och fick slita för mycket, sade Rickardsson som ett tag var på åttonde plats.

– Blir jag topp 20 i totalen får jag vara väldigt nöjd. I fjol var jag 45:a. Nog tror jag att jag ska klara av sista backen också, sade den 191 cm långe hälsingen.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN