Jihde: Jag kommer

avDaniel Sjöberg

Lovar att vara sargvakt i Helsingborg

Foto: Montage

Henrik Larsson gjorde sitt första mål i superligan.

Sedan kom passningen till Niklas Jihde.

Och poängkungen tog emot och passade tillbaka.

– Jag är en man som står vid mitt ord så jag lovar att sitta sargvakt för Helsingborg i någon match, säger Jihde till sportbladet.se.

Det dröjde någon minut efter att Henrik Larsson hittat nätet mot Västerås och avgjort den viktiga matchen så började telefonen ringa hemma hos Niklas Jihde. Inte så konstigt med tanke på att landslagets avgående lagkapten lovat att sitta sargvakt iklädd Helsingborgströja om Henrik Larsson någonsin gjorde mål.

– Det bara small till i telefonen. Och jag som trodde att jag hade tagit helgledigt (skratt). De ringde från Helsingborg, tröjsponsorn, och de har redan tagit fram en tröja med mitt namn på, säger han.

Inte överraskad

Jihde följde matchen mellan Västerås och Helsingborg på tv och han blev inte överraskad att målet kom när det kom.

– Man kände det på sig. När de tog ut målvakten (Västerås) så tänkte man att det finns en spelare med en extrem vinnarskalle på planen och det är klart att han skulle avgöra, säger han.

Jihde var från början tveksam till Larssons innebandysatsning, men nu erkänner han sig besegrad och imponerad av vad den 37-årige fotbollsstjärnan gjort inom hans sport.

– Bara att gå in i förstakedjan i ett SSL-lag är en bedrift. Jag trodde inte det. Men man får vara tacksam för vad han har gjort för innebandyn.

En svag sport

Men på succén följer givetvis det negativa i att många ser innebandyn som en svag sport när en spelare som inte hållit i en innebandyklubba på ett seriöst sätt på 15 år går direkt in och gör sådan succé.

– Tittar man på matchen och kan inneband så ser man att Henke är en rollspelare. Han betyder mycket för laget med sin personlighet, men det är ju inte så att han går in och dominerar, dribblar och gör en massa mål. Samtidigt har han sin fysik och snabbhet och spelförståelsen har han ju från fotbollen. Han spelar med onetouch där också, säger Niklas Jihde.

Blir sargvakt

Och nu blir han alltså sargvakt. Henrik Larsson själv tog precis som Jihde det hela med ett skratt.

– Jag får väl rädda honom lite. Han har väl sagt det med glimten i ögat. Vi får väl se om han står vid sitt ord, säger han till TV4 Sport.

Men i slutändan tycker innebandyns stora poängkung att det ska bli kul att åka ner till Helsingborg och uppfylla sitt löfte.

– Tjejen vill dessutom följa med ner. Hon vill ju träffa Henke. När det passar in så ska jag göra det. Min första prioritet är AIK, men jag lovar att göra det. Jag har aldrig suttit sargvakt. Vem vet, jag kanske är bra på det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy