Sverige till VM-final efter sudden-rysare

avDaniel Sjöberg

Nu väntar Finland i finalen

Foto: TV4 Sport

40 raka VM-segern.

Sjunde raka VM-finalen.

Men det satt hårt åt mot Schweiz.

Först i sudden death kunde Karl-Johan Nilsson avgöra med sitt 3–2-mål.

– Men jag är inte nöjd med vår insats, säger förbundskapten Kent Göransson till innebandy.se.

Det dröjde två sekunder(!) innan Sverige hade sin första målchans i VM-semifinalen mot Schweiz. Då var Niklas Jihde helt fri direkt efter tekning och det var som sig skulle. Ett Schweiz som inte imponerat alls i gruppspelet skulle inte kunna ställa till det för ett Sverige som aldrig förlorat i VM-sammanhang, men verkligheten blev en helt annan. Schweiz kämpade stenhårt och vägrade ge sig. Inför jublande fans kunde Mendelin ge laget ledningen med 1–0 efter 5.29. Först i den andra perioden kunde Sverige vända på matchen.

Finland väntar

Martin Emanuelsson och Magnus Svensson nätade för de blågula och ordningen var återställd, men innan pausvilan kunde Schweiz kvittera. Den tredje perioden blev sedan väldigt oviss. Sverige satsade stundtals oerhört hårt på en offensiv forechecking som sånär hade gett utdelning vid ett par tillfällen, men schweizarna höll undan och tog matchen till sudden death. Där fortsatte Sverige att styra spelet och efter 3.18 löstes alla nervknutar upp när Karl-Johan Nilsson styrde in bollen.

– De pressade oss väldigt hårt och vi hade stora problem med deras man-man-försvar. Det gjorde det väldigt svårt för oss, säger Karl-Johan Nilsson till innebandy.se.

I finalen väntar Finland, som slog Tjeckien med 4-2 och till den matchen vill det sig nog att Sverige rycker upp sig om det ska bli ett sjunde raka VM-guld.

– Nu vet vi att det blir Finland. Vi får gå hem och titta i datorn för att se vad vi ska göra, säger förbundskapten Kent Göransson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy