Skidskytte

Tillbaka i vardagen efter OS-guldet: ”Känns fortfarande overkligt”

Hanna Öberg om OS-succén, sommarträningen och VM i Östersund

avJacob Larsson

Foto: Pontus Orre
Hanna Öberg med OS-guldet.

Hanna Öberg skrällde och vann OS-guld i Pyeongchang i februari.

Nu laddar hon om inför VM i Östersund nästa säsong.

– Jag mår bra. Livet är som vanligt igen efter OS-medaljerna, säger hon i en intervju med Sportbladet.

När Öberg, blott 22 år gammal, vann OS-guld var det en av de största skrällarna i svensk OS-historia.

Nu är hon tillbaka i vardagen och kör sommarträning med erkänt tuffe Wolfgang Pichler.

– Det är väldigt tufft. Det är rätt likt vad vi gjort tidigare, men han har höjt intensiteten. Jag tycker att det har gått bra, och jag har fått vara frisk och hel. Det är det som krävs för att ta ytterligare steg, säger hon i en intervju med Sportbladet.

”Känslorna kommer tillbaka”

Det är knappt ett halvår sedan hon tog det sensationella mästerskapsguldet, och dessutom lyckades hon vara med och knipa ett silver i lagstafetten.

– Jag tycker fortfarande att det är lite overkligt. Jag hade verkligen inte förväntat mig att det skulle gå så bra. Det händer ibland att alla minnen och känslor kommer tillbaka via någon bild eller någon video. Jag är väldigt stolt över att jag presterade så pass bra när det gällde som mest, säger hon.

Att prestera sitt bästa när det gäller som mest är inte alltid signifikativt för svenska idrottare. Är du bäst när det gäller?

– Jag gillar att se mig själv som det. För två år sedan tog jag två JVM-guld i mitt sista junior-VM. Det var hela min juniorkarriärs höjdpunkt. Det lyckades jag med då. Det var något jag också hade med mig inför OS, att jag verkligen kan vara bäst när det gäller. Jag har gjort det förut.

Foto: Pontus Orre
Wolfgang Pichler har inlett träningen inför hemma-VM.

Vad innebär det att ta OS-guld som 22-åring? Är det positivt eller negativt för motivationen?

– Man kan säga så här: jag är verkligen inte mindre motiverad. Snarare tvärtom. Jag är verkligen sugen på att fortsätta göra jobbet bra. Även fast jag vunnit OS-guld har jag väldigt mycket kvar att förbättra. Kunde jag vinna redan då så känns det som att jag har mer att ta av. Man vet aldrig hur det kommer gå, men jag jobbar stenhårt varje dag så hårt jag kan för att fortsätta utvecklas.

”Målet är att ta grönt kort i golf”

Öberg är tillsammans med Jesper Nelin, som också är med i det svenska skidskyttelandslaget. Under ledigheten i april har de hunnit med att göra andra saker än att bara träna och tävla.

– Vi har åkt runt i landet och träffat våra familjer. Sedan har Jesper fått ut mig på golfbanan ett par gånger. Jag kan inte påstå att jag kommer från någon golffamilj, så målet är att ta grönt kort i sommar, skrattar Hanna Öberg.

Nästa stora mål: VM i Östersund

I mars avgörs VM i Östersund, som är Hanna Öbergs hemmaplan. Och 22-åringen ser fram emot mästerskapet.

– Det känns verkligen jättehäftigt att få köra ett mästerskap på hemmaplan. Det är inte alla som får chansen att göra det under sin karriär. Jag tror och hoppas på mycket folk och ett starkt stöd i ryggen, säger hon och fortsätter:

– Det är det jag har i tankarna varje dag när jag tränar.

Vad har du för mål?

– Det är klart att går det som det ska så går jag ju för medaljer. Så är det. Sedan är det ju ganska långt dit, även om det ibland känns som att det är ruskigt nära.

Ihärdig träning på schemat

Härnäst väntar ett läger i Norge för Hanna Öberg.

– Vi har ett läger varje månad fram till att tävlingarna drar igång, berättar hon.

Och oavsett hur det går under sommarträningen och i hemma-VM för Hanna Öberg kan de skidintresserade vara säkra på att hon inte är mätt efter OS-guldet. 22-åringen kommer att göra sitt bästa för att fortsätta utvecklas.

Vad driver dig som elitidrottare?

– Jag är väldigt målmedveten i det mesta jag gör. Jag vill hela tiden bli bättre. Det är en väldigt stor tillfredsställelse för mig när jag ser att jag utvecklas och tar kliv säger hon och slår fast:

– Jag skulle nog säga att jag är väldigt envis av mig.

ARTIKELN HANDLAR OM