O-ringen

Svenska stjärnorna bojkottar O-ringen: ”Är åt helvete”

Rasar mot sponsorn: ”Passerat alla gränser”

avSimon Sjöstrand

Foto: PONTUS FERNEMAN
Maria Magnusson

O-ringen hotas av bojkott.

Flera svenska landslagslöpare rasar mot sponsorn och vapentillverkaren BAE Systems Hägglund – och väljer att nobba tävlingen.

– Det är åt helvete att ett företag som bidrar till människors död och tillverkar kärnvapen får sponsra O-ringen, säger Maria Magnusson till Örnsköldsviks Allehanda.

I helgen börjar världens största orienteringstävling när O-ringen gästar Örnsköldsvik.

Omkring 20 000 löpare kommer göra upp på sträckorna längs Höga kusten och vinnaren i dam- respektive herrelitklassen belönas med 80 000 kronor.

Men nu kommer mörka rubriker.

Bara dagar innan premiären väljer svenska landslagslöpare att bojkotta tävlingen.

”Vill inte lägga kraft på det”

Anledningen är att lokala vapentillverkaren BAE Systems Hägglund är en av sponsorerna till evenemanget. Företagets medverkan har stått klart sedan i september och har väckt starka reaktioner.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Orienteringsförbundet har fått påtryckningar om att säga upp avtalet med Hägglunds, som bland annat anklagats för att utveckla kärnvapen, och flera landslagsprofiler, så som Maria Magnusson, Helena Bergman och Gustav Bergman, har protesterat mot samarbetet.

Paret Bergmans väljer att bojkotta O-ringen.

– Jag kommer inte att springa O-ringen i år på grund av BAE:s sponsorskap. Jag har tre veckor kvar till VM och vill inte lägga mer kraft på det här just nu, säger Helena till Örnsköldsviks Allehanda.

Gustav berättar att han velat fram och tillbaka om sitt deltagande, men att det blev ett ”lätt beslut” när han fick reda på Hägglunds sponsring och att han inte kan stå bakom ett sådant samarbete.

”Otroligt pinsamt”

Tidigare landslagslöparen Maria Magnusson rasar mot sponsoravtalet.

– Det är åt helvete att ett företag som bidrar till människors död och tillverkar kärnvapen får sponsra O-ringen. Avtalet borde aldrig ha upprättats. Tar man in en sådan sponsor har man passerat alla moraliska gränser. Det är långt ifrån okej, säger Magnusson.

Hon kommer dock att ställa upp i tävlingen.

– Jag har planerat att åka sedan länge och har med mig hela familjen. Så jag kommer. Men jag kommer att driva frågan på plats och inte låta det passera obemärkt vad jag tycker. Det är oerhört sorgligt att BAE Systems ska få smutsa ner vår fina sport. Det är otroligt pinsamt.

Sedan tidigare står det klart att Tove Alexandersson och flera andra svenska toppnamn nobbar O-ringen, på grund av ”krocken” med VM.

ARTIKELN HANDLAR OM

O-ringen