...och här är 29 makthavare till

SPORTBLADET

Tre kvinnor på topp-tio knappt någon utomlands

Här är den: hela listan över Idrottssveriges mäktigaste. Alla som finns med verkar inom ett eller flera av följande områden:

Föredöme – påverkar de svensk idrott genom sitt sätt att vara, ser folk upp till dem?

Offentlig/medial – syns de i tidningar, tv och övrig media?

Kunskap – har de specialkunskaper inom sitt område som gör dem till maktfaktorer?

Ekonomi – omsätter de/tjänar de mycket pengar?

Aktivitet – är de mycket aktiva framför eller bakom kulisserna?

1. Lars Sternmarker

49 år, Stockholm, vd för IMG:s nordiska avdelning.

Inkomst: 916 800 kr.

IMG i Sverige har ett stall om cirka 120 svenska idrottsstjärnor inom främst golf, fotboll, ishockey och tennis. IMG arrangerar tävlingar och

är involverat i produktioner till tv och internet via svenska Tip-TV och

globala TWI. Sternmarker är dessutom personlig agent och rådgivare för Sven-Göran Eriksson. Sternmarker och IMG:s nätverk inom alla olika delar av den moderna idrottsbranschen ger insyn, makt och möjlighet att påverka som få kan konkurrera med.

2. Anders Lindh

49 år, Saltsjö-Boo, vd för ISPR Nordic.

Inkomst: 971 800 kr.

ISPR Nordic äger tv-rättigheterna till allsvenskan i fotboll och elitserien i ishockey. ISPR/Lindh har tillsammans med Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll genomfört en uppdelning av det allsvenska spelprogrammet som både gett mer uppmärksamhet i medierna och mer åskådare på arenorna. KirchMedias krasch har fått imperiet att darra, men avtalet gäller fortfarande.

3. Lars-Åke Lagrell

63 år, Växjö, ordförande Svenska fotbollförbundet.

Inkomst: 1 280 100 kr.

Högste företrädaren för största idrottsförbundet. Vald till ordförande 1991. SFF har 3 300 anslutna föreningar med sammanlagt en miljon medlemmar. Fotbollen svarar för en tredjedel av all aktivitet inom svensk idrott. Lagrell har förhandlat fram tv-avtal som gjort SFF ekonomiskt välmående.

4. Remy Nilson

53 år, Lidingö, sportchef, Sveriges television.

Inkomst: 1 184 600 kr.

Svt-sporten och dess chef Remy Nilson har stor makt. Utan SVT:s

Fotbollskväll hade inte fotbollen haft en så stark ställning som den har i

dag. SVT och EBU (Europeiska tv-unionen) lägger ner enorma summor på tv-rättigheter till OS och fotbolls-VM, men kritiserats när pengarna inte prioriteras till andra stora idrotter, som hästsport. Under Remy finns bland annat Albert Svanberg, etermediernas tyngste opinionsbildare.

5. Meg Tivéus

59, Stockholm, vd för Svenska Spel.

Inkomst: 2 402 400 kr.

Svenska Spel har 46 procent av den svenska spelmarknaden. Omsatte 2001 nära 16 miljarder kronor och gjorde en vinst på 3,8 miljarder kronor, som gick direkt till ägaren staten. Svenska Spel sponsrar svensk idrott årligen med hundratals miljoner kronor.

6. Lennart Johansson

73 år, Stockholm, Uefapresident.

Inkomst: 3 287 700 kr.

Uefas president sedan 1990. Johansson basar över 53 medlemsländer. Den som oftast utmanar och ifrågasätter fotbollsvärldens mäktigaste, Sepp Blatter. Johansson ville ha VM 2006 i Europa, Blatter i Afrika. Det blev Tyskland. Enorm makt i fotbollsvärlden, och ständigt tung ledare i AIK Fotboll. Mer viktig som förebild och symbol i svensk fotboll.

7. Zlatan Ibrahimovic

21 år, Diemen, Holland, fotbollsspelare, Ajax.

Inkomst: 345 100 (inkomståret 2001 Sverige). Enligt pressuppgifter: 7–10 miljoner kronor/årligen i Ajax.

Zlatans väg mot toppen är en modern svensk fotbollssaga. Kan bli en av svensk fotbolls riktigt stora. Genom sin talang och sin egna stil har han blivit idol för hundratusentals svenska ungdomar.

8. Mona Sahlin

45 år, Nacka, idrottsminister (s).

Inkomst: 952 100 kr.

Före detta kronprinsessa i s-hierarkin (vice statsminister) som nu är

biträdande justitieminister, med ansvar bland annat för idrottsområdet. Har lanserat jämställdhetsfrågor, genusfrågor och integrationsfrågor som en viktigt del i idrottsdebatten.

9. Lars Östling

37 år, Stockholm, sportchef, Aftonbladet.

Inkomst: 499 400 kr.

Chef på Aftonbladets sportredaktion sedan mitten av 1990-talet. Idékläckare till den rosa sporttidningen, Sportbladet, som utvecklat svensk sportjournalistik. Sportbladet har över en miljon läsare dagligen. Östling avgör till stor del vilka sporter och stjärnor som får utrymmet. På Sportbladet finns tunga krönikörer som Lasse Sandlin och Lasse Anrell.

10. Gunilla Lindberg

55 år, Upplands-Väsby, medlem i IOK:s exekutiva kommité.

Inkomst: 491 8800 kr.

Lindberg är med och avgör var framtida olympiska spel hamnar. Är dessutom en av 15 medlemmar i IOK:s exklusiva kommitté. Har dock kritiserats för att hon inte tillräckligt aktivt företräder svenska sporter och svenskt demokratiskt beslutsfattande.

11. Roger Ljung

37 år, Lund, Fifa-agent.

Inkomst: 1 399 900 kr.

Bronsmedaljör vid fotbolls-VM 1994 och proffs i flera länder och klubbar. Sadlade snabbt om och blev Sveriges framgångsrikaste spelaragent. Representerar flera av de största fotbollsstjärnorna som Fredrik Ljungberg, Patrik Andersson, Kim Källström och Marcus Allbäck.

12. Bengt Jönsson

47 år, Sundbyberg, vd AB Trav & Galopp (ATG).

Inkomst: 1 680 000 kr.

ATG omsätter runt 10,7 miljarder kronor om året, svenska folket älskar att spela på hästar och det är AB Trav & Galopp som bestämmer hur. ATG sköter även – genom mediehuset Kanal 75 – en stor del av mediabevakningen av travsporten. En del av pengarna som kommer in i ATG används till stöd och sponsring av svensk hästidrott.

13. Mats Pettersson

53 år, Asmundtorp, sportchef, TV4.

Inkomst: 699 200 kr.

TV4 delsänder de stora mästerskapen, och har satsat hårt på handboll och damfotboll. Genom den nya, digitala satsningen TV4+ har kanalen också köpt sändningsrättigheter till elitseriespeedway av ISPR Nordic. Utmanar SVT om att vara den största opinionsbildaren i tv-mediet.

14. Gunnar Larsson

62 år, Göteborg, ordförande Riksidrottsförbundet.

Inkomst: 764 000 kr.

Huvudorganisation för 22 000 svenska idrottsföreningar. Larsson blev ordförande för RF 2001. Har än så länge inte profilerat sig lika mycket som företrädaren Arne Ljungqvist. Larsson var även ordförande för IFK Göteborg 1982–2001.

15. Fredrik Ljungberg

25 år, London, fotbollsspelare, Arsenal.

Inkomst: 40 miljoner kr.

Utsedd till Sveriges bäste fotbollsspelare (Guldbollen) 2002, engelsk liga- och cupmästare med Arsenal och utsedd till Premier Leagues bäste spelare säsongen 2001/02 av huvudsponsorn Barclaycard. Fredrik Ljungberg är förebild och maktfaktor i flera olika konsumentgrupper; flickidol, fotbollsidol, modeikon. Försiktig och blyg.

16. Mats Olsson

54 år, Stockholm, sportkrönikör, Expressen.

Inkomst: 736 600 kr.

Sportkrönikör med veckospalt i en av Sveriges största dagstidningar.

Ursprungligen nöjesjournalist, tog med populärkulturella referenser in på sportsidorna och blev tung opinionsmakare. Fick Stora journalistpriset 2002.

17. Peter Forsberg

29 år, Denver, ishockeyspelare, Colorado.

Inkomst: 80 miljoner kronor (källa: NHLPA).

En av världens absolut främst ishockeyspelare, som kommit tillbaka på samma höga nivå trots tunga skador. Idol för tiotusentals svenska idrottsungdomar som följer och följer efter det som ”Foppa” gör och säger. Stort namn i USA.

18. Sture Ericsson

54 år, Stockholm, vd för Folkspel, generalsekreterare i FSL.

Inkomst: 163 900 kr.

Folkspel är svensk idrotts tunga lotteriföretag, under organisationen

sorterar bland annat Bingolotto, som dragit in miljardtals kronor och

fortfarande hjälper många klubbar att överleva och utvecklas.

19. Tommy Söderberg...

54 år, Hässelby, förbundskapten, fotboll.

Inkomst: 1 048 200 kr.

...och Lars Lagerbäck

54 år, Sollentuna, förbundskapten, fotboll.

Inkomst: 999 900 kr.

Huvudansvariga för vårt viktigaste och mest påpassade landslag. Succéartad sejour sett till kvalspelet, ändå har kritiken varit stundtals vass. Som de mest utsatta sportsliga ledarna i svensk fotboll har de stor makt – en laguttagning kan styra ett resultat som påverkar den ekonomiska och intressemässiga situationen i flera år.

20. Arne Ljungqvist

71 år, Enebyberg, medlem i IOK:s medicinska kommitté, ordförande i IAAF:s medicinska kommitté, styrelsemedlem i Wada.

Inkomst: 912 800 kr.

Doktor Ljungqvist är en av världens absolut största auktoriteter på

dopningsområdet och i kampen för en ren idrott. Före detta RF-ordförande som nu ägnar mycket tid åt sitt arbete för IOK och Wada.

21. Daniel Wessfeldt

45 år, licensierad IAAF-agent, friidrott.

Inkomst: Uppgifter saknas.

Wessfeldt & Partners International Sports Management fungerar som manager och rådgivare åt stjärnorna i svensk friidrott. Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Stefan Holm, Patrik Kristiansson och en handfull till får hjälp, guidning och ekonomiska råd av Wessfeldt. Har också internationella friidrottare i sitt stall. Är även manager för boxaren Armand Krajnc.

22. Stig H Johansson

57 år, Upplands-Väsby, travtränare.

Inkomst: 677 000 kr.

Sveriges överlägset mest kände och mäktigaste travkusk och -tränare. Ett oerhört tryggt och utbrett varumärke som är delaktig både i sport- och speldelen av travet. Ett uttalande av Stig Henry styr placeringar av miljontals kronor flera gånger varje vecka.

23. Conny Evensson

57 år, Göteborg, tränare, Frölunda.

Inkomst: 634 500 kr.

Helgonförklarad som svensk förbundskapten och världsmästare, har kommit tillbaka och blivit precis lika helgonförklarad som tränare för blivande storklubben Västra Frölunda, som har alla förutsättningar att bli de kommande årens stora kraft i svensk ishockey. Har den största auktoriteten bland elitseriens alla tränare.

24. Jesper Parnevik

37 år, Jupiter (USA), golfproffs.

Inkomst: 8,2 miljoner kr.

En säregen, livsstilsinriktad profil i den strama golfvärlden. Jesper Parneviks varumärke har utvecklats tillsammans med J Lindebergs, för att skapa en egen modevåg på svenska och internationella golfbanor. När Parnevik har något att säga får det stort genomslag i golfsverige.

25. Mats Enqvist

42 år, Bälinge, generalsekreterare i Svenska Golfförbundet.

Inkomst: 840 000

Golf är inte bara en folksport med en halv miljon utövare – det är dessutom en sport som samlar och genererar stora summor pengar. Mats Enqvist är den högsta exekutiva chefen på golfförbundet och har mycket att säga till om i en tung svensk sport.

26. Håkan Loob

42 år, Karlstad, sportchef, FBK.

Inkomst: 964 900 kr.

Före detta spelare med OS-, VM-, SM- och Stanley Cup-titlar, som tagit över det högsta sportsliga ansvaret i en av Sveriges snabbast expanderande idrottsklubbar som byggt toppmoderna Löfbergs Lila Arena efter internationell modell. Färjestad är den kanske största maktfaktorn i svensk klubbhockey, och när Loob pratar lyssnar Sverige.

27. Anders Carlsson

29 år, London, Fifa-agent (IMG).

Inkomst: Uppgifter saknas.

Divisionsansvar (Europa) för fotbollsavdelningen på IMG:s London-kontor. Var dessutom en av grundarna av Tip TV. Anders Carlsson är licensierad Fifa-agent med flera svenska spelare i sitt stall, den i särklass största stjärnan är Zlatan Ibrahimovic.

28. Mats Sundin

31 år, Toronto, ishockeyproffs i Toronto.

Inkomst: 75 miljoner kr.

Lagkapten och självklar ledare i både Tre Kronor och klassiska NHL-klubben Toronto Maple Leafs. Har egenskaper som förebild och ledare som ger honom stort genomslag; har tillsammans med IMG vårdat sitt varumärke och ställt upp i stora internationella reklamkampanjer för bland annat McDonalds.

29. Bengt Madsen

60 år, Anderslöv, ordförande MFF, ordförande Svensk Elitfotboll, vice ordf. Svenska Fotbollförbundet.

Inkomst: 2 822 900 kr.

Efterträdde Hans Cavalli-Björkman och hövdingen Eric Persson som ordförande i Malmö FF, Sveriges rikaste idrottsförening. Tung makthavare på flera olika förbundsnivåer i svensk fotboll. Har en gedigen bakgrund både som företagsledare, styrelseproffs och idrottsledare.

30. Pernilla Wiberg

32 år, Monte Carlo, IOK-medlem.

Inkomst: Uppgifter saknas.

Som aktiv var det Pillan som drog med sig en våg av unga, svenska tjejer som ville bli bäst i världen i sina sporter. Enormt värde som förebild. Efter den aktiva karriären har hon satsat på en karriär inom de aktivas råd i IOK, där hon nu har flera uppgifter.

Fotnot: Inkomstuppgifterna kommer från taxeringen 2002, det vill säga inkomståret 2001.

Internationellt

Simon Bank, Michael Wagner