Den här kvällen var häftigare än när han blev världsmästare

SPORTBLADET

Nog är det skönt med grabbar som har en sån lägstanivå som Tony Rickardsson.

Som när ingenting funkar, när banan är gropig och fästet ryckigt, när han inte får något gratis biter ihop och säger:

- Då får man ta det heat för heat. Det är bara att gå ut och ge järnet!

Och som han gav detta järn...

Det var en häftig speedwaykväll på Stockholms Stadion. Trots sommarregnet till och med häftigare än guldkvällen förra hösten; tycker i alla fall jag.

Den gången var allt egentligen slut på två och en halvminut, sen Tony vunnit ett heat och kommit tvåa i ett - alltså gjort precis det som krävdes för att säkra VM-titeln.

Nu stod visserligen ingen VM-titel direkt på spel - detta var den femte av tio deltävlingar - men tävlingen levde ända tills det 25:e och sista heatet var i mål; Tony körde sex av dom.

Man hade ju hört, att Rickardsson var orolig före tävlingarna, och inte blev man direkt lugnare efter hans första heat, det nionde, då han kom trea efter Andreas Jonsson och VM-ledaren Ryan Sullivan.

Inte så mycket för tredjeplatsen utan för att man såg vilka problem Tony hade med sin maskin. Jag tyckte mej se, att han använde min egen hemvävda metod för att få fart på strejkande maskiner, oavsett sort: att banka slå hårt på dom.

Det funkade tydligen, eller om det nu var något litet skruvande eller något byte av nån pryl, för i nästa heat, det 14:e, vann han.

Höll andraplatsen till final

I det 20:e missade han första kurvan, blev trea och tvingades till ett nytt heat, det 22:a, som han vann.

I en avblåst semifinal gick han direkt till ledning. I den giltiga - sen han bytt däck under den paus man behövde för att samla ihop resterna av Mikael Karlsson - höll Tony den andraplats som också betydde finalplats.

Där lottades Tony till bana 2, med dagens tjeckiske sensation Lukas Dryml innanför.

21-årige Dryml från Pardubice, yngst av två speedwayåkande söner till gamle tjeckiske stjärnan Ales Dryml, hade tidigare höjt näven och jublat både när han gick i mål och var klar för semifinal, och när han sedan gick i mål och var klar för final.

Lukas Dryml var nöjd med dagen som den var och blev ett lätt byte för Tony Rickardsson som var före redan in i första kurvan och som sen lätt motstod den attack som kom på första långsidan.

Svensk speedway är fantastisk

Alltså: segern till Tony Rickardsson från Masarna (Avesta), andraplatsen till Lukas Dryml från Örnarna (Mariestad), tredjeplatsen till nyblivne Solna-bon Greg Hancock från Rospiggarna (Hallstavik) och fyra blev fjolårsvinnaren Jason Crump från Vargarna (Norrköping).

Svensk speedway är fantastisk, och mest fantastisk är denne Tony Rickardsson, en av det tidiga 2000-talets största svenska idrottsmän.

Men jag tror inte han blir världsmästare i år.

Efter Prag 20 juli, Göteborg 31 augusti, Chorzow 14 september, Vojens 28 september och Sydney 26 oktober heter världsmästaren - Ryan Sullivan.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport