SOK:s ordförande lämnar sitt uppdrag

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Hans Vestberg har sagt upp sin tjänst som ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté. Beslutet träder i kraft efter årsmötet den 19 april.

– Efter ett svårt övervägande har jag beslutat att ställa min plats som
ordförande för SOK till förfogande, säger han i ett pressmeddelande.

Hans Vestberg har varit ordförande sedan 2016, men väljer alltså självmant att lämna sitt uppdrag i samband med SOK:s årsmötet den 19 april.

”Anledningen till mitt beslut är att vi står inför ett mycket viktigt år vad gäller en ansökan om ett OS och Paralympics till Sverige 2026. Med denna ypperliga möjlighet så krävs det mer närvaro i Sverige av mig som ordförande än vad jag kan erbjuda under 2018, då mitt arbete och min hemvist numera är i USA. Det är inte juste mot den olympiska rörelsen i Sverige att jag som styrelseordförande inte kan ge allt för att förverkliga denna svenska dröm”, säger Hans Vestberg i pressmeddelandet.

Hoppas få OS till Sverige

Trots att Vestberg hoppar av rollen som ordförande så kommer han fortsätta att figurera som en resurs åt organisationen. En av hans främsta uppdrag som ordförande har varit att försöka få OS 2026 till Sverige.

”Jag har fått chansen att arbeta med att få ett olympiskt spel till landet vilket kan göra Sverige ännu mer attraktivt och skapa en möjlighet att svetsa samman vårt samhälle. Jag hoppas och tror att jag kommer att vara åskådare och stolt svensk under spelen på hemmaplan 2026”, säger han.

SOK:s styrelse tackar Hans Vestberg för det jobb som han har gjort de senaste åren.

”Vi i styrelsen delar Hans passion för arbetet med att få OS och Paralympics till Sverige och vi beklagar att Hans valt att avgå. Men vi är glada för att vi får ta del av Hans kunskap, erfarenhet och passion även efter årsmötet”, går det att läsa i pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM