Färjestad vann hett prestigemöte

SPORTBLADET

Ordkrig mellan Wikegård och Lennartsson

KARLSTAD

Ställningskrig och utvisningar i mängder på isen.

Och ordkrig mellan tränarna på presskonferensen efter matchen.

Det var prestige i tungviktsmötet mellan Färjestad och Djurgården som värmlänningarna vann med 5-1 (1-0, 4-1, 0-0).

SM-slutspelet i ishockey rycker allt närmare. Det märktes med eftertryck i Karlstad på torsdagskvällen. Grinigt humör på såväl isen som vid sidan om.

- Vi var det vassare laget i spel fem mot fem, hävdade Niklas Wikegård, tränare i Djurgården, och satte fokus på Pelle Prestbergs 3-1-mål i mittenperioden.

Färjestadsanfallaren tryckte dit pucken i nättaket i röran av spelare framför Joaquin Gage i Djurgårdens mål. Det var inte den situationen som upprörde Wikegård så mycket att han slängde ut en vattenflaska på isen. Tilltaget renderade för övrigt Djurgården ett lagstraff på två minuter.

- Målet föregicks av en jätteinterference på Kristofer Ottosson. Pelle Prestberg tvingade Ottosson till en dubbelpiruett på isen, förklarade Wikegård varför han såg rött.

Oenighet om interference

Hannes Hyvönen utnyttjade Djurgårdens lagstraff effektivt. Ett rappt direktskott i nättaket till 4-1 i spel fem mot tre. Djurgårdens Björn Nord satt redan på botbänken för spel med hög klubba.

- Jag har hört den där musiken förr från Wikegårds sida. Förresten så är Wikegård nummer ett i Sverige på att interfera bort spelare i samband med tekningar. Åk hem och analysera matchen på video, sade Bo Lennartsson, tränare i Färjestad, och antydde därmed att Wikegårds Djurgården satt interference i system vid tekningar.

Under några minuter haglade beskyllningarna mot varandra innan de enades om att skaka hand.

- Vi vann klockrent och rättvist, hävdade Lennartsson.

Framför allt gjorde Färjestad tre mål i spel i numerärt överläge och Djurgården inget.

Hade Djurgården lyckats kvittera till 2-2 i upptakten av den andra perioden hade kanske matchbilden blivit en annan. Efter Färjestads tre snabba mål från 2-1 till 5-1 i slutet på perioden blev den tredje akten en ren transportsträcka med endast tre utvisningar.

I de två första perioderna var utvisningsbåsen välbesatta.

Ottosson bra

I Färjestad drog femman med Jörgen Jönsson som anförare ett tungt lass. Plus även till tvåmålskytten Hannes Hyvönen vars skott måste vara bland elitseriens hårdaste och mest välriktade.

Djurgårdens Kristofer Ottosson var ett ständigt orosmoment för Färjestad. Ottosson kunde blivit målskytt vid flera tillfällen, men fick lämna isen mållös.

TT