”Jag har inte valt de här jättelåren”

Anja Pärson om vad kroppen betyder i jakten på VM-medalj

Garmisch. Världseliten i störtlopp är inte bara spridd över många nationaliteter – de har också helt olika kroppstyper.

Inför morgondagens kombination ger Anja Pärson en bild av hur hon se på sin kropp.

Och hur hon utnyttjar sina unika drag.

– Jag har inte valt de här jättelåren, men jag har fått se till att bli starkare än alla andra, säger hon.

Dagens träning gick lika bra som den förra. I går hade Anja Pärson tredje bästa tid, i dag ledde hon länge, gjorde en liten miss och åkte sedan upprätt i mål utan att bry sig om tiden.

I mixade zonen diskuterade hon ett faktum som är uppenbart för alla:

Ser totalt olika ut

Störtloppsåkare kör i stort sett lika fort, men ser totalt olika ut. Från tunna Lara Gut från Schweiz, via kraftfulla Anja Pärson, till bjässen Maria Riesch.

– Egentligen spelar det ingen roll hur du ser ut i alpin skidåkning. Det är du som måste untyttja din kropp på rätta sättet. Jag har inte valt de här jättelåren, men jag har fått se till att bli starkare än alla andra för att utnyttja hur min kropp ser ut på bästa sätt. Maria Riesch gör det på sitt sätt, Lindsey (Vonn) på sitt sätt och Lara Gut på sitt sätt, säger Anja och fortsätter:

– Det är så många element i skidåkning. I längd ska du vara lätt och i cykel ska du också vara lätt och uthållig. Skidåkning handlar lika mycket om uthållighet som styrka som smidighet, som spänst, som balans.

”Går ofta tajtare”

Följden blir att alla åkare har unik teknik. Anja exemplifierar med Renate Götschl som alltid valde tajtast linje men ändå inte kunde bli kopierad eftersom just hennes kropp passade för den åkningen. Anjas kraftfulla, medellånga kropp gör sig bäst när det är fysiskt tungt.

– Min styrka är framför allt när jag får komma in med fart och det är tunga svängar. Tunga, långa svängar som gör att jag kan använda min styrka. Jag går ofta en tajtare linje än alla andra. Om jag får komma in med bra plats och verkligen får jobba igenom skidorna brukar jag vara enormt stark. Sestiere var en sån backe, säger hon

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint