Motorsport

Carlos Sainz snabbast i Dakarrallyt

avAnna Andersson

Foto: Andres Stapff / TT / NTB Scanpix
Carlos Sainz snabbast i Dakarrallyt

Efter sex etapper har Dakarrallyt fem olika segrare.

Men fortfarande är det Stephane Peterhansel som leder.

Den långa etappen på bergsplatån mellan Peru och Bolivia gav förarna helt nya förutsättningar, och rallyfansen en ny segrare. Efter att de inledande fem etapperna körts i sand handlade det nu om bergsområden på mycket hög höjd. Carlos Sainz, som vunnit tävlingen vid två tillfällen, blev den femte föraren att vinna en etapp av Dakarrallyt 2018.

– Vi har kört off-pist sedan starten och den är inte den terrängen som passar mig bäst, säger Carlos Sainz.

– I dag var det raka linjer, det var spännande och det var bra med en förändring. Fem dagar i sanden är för mycket.

Han bemästrade den höga höjden bäst och var ungefär fyra minuter före totalledaren Stephane Peterhansel i mål, och fem minuter före Nasser Al Attiyah.

Carlos Sainz snabbast i Dakarrallyt

Mc-förarna fick köra en alternativ rutt under torsdagen, etappen mellan Arequipa och La Paz kortades ner eftersom väderförhållandena gjorde det för farligt för motorcyklarna att ta sig upp på höjden 4700 meter över havet.

Istället tog man en annan väg, på 3500 meters höjd, för att ta sig från Peru in i Bolivia och etappen blev en duell mellan tre förare, Antione Meo som tog sin tredje etappseger i Dakarrallyt, Kevin Benavides och Toby Pirce som båda var en halv minut efter fransmannen. I sammandraget var det återigen dags för en ny förare att ta över ledningen, Benavides tog över förstaplatsen när nu åtta etapper återstår av Dakarrallyt 2018.

Men det är jämnt.

Det skiljer mindre än elva minuter mellan de första sju förarna i klassen. I morgon fredag är det vilodag för samtliga förare i Dakarrallyt. Därefter väntar den första delen av den långa maratonetappen och under natten mellan lördag och söndag är det inte tillåtet att arbeta på bilarna.

Läs Sportbladets stora guide om Dakarrallyt, med fakta, datum, etapper, tv-tider och segrare.

ARTIKELN HANDLAR OM