”Många svenskar som har förlorat medaljer”

Nya avslöjandet överraskar Holm: Skulle bli väldigt besviken på honom

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Holm hade två ryssar före sig i OS 2008, bland annat ryssen Andrej Silnov som tog guld.
SPORTBLADET

”Alla ryska friidrottare var dopade vid OS i Peking 2008”.

Det påstår visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov i ett uttalande som kan få stor påverkan på Stefan Holms karriär.

– Jag var fyra vid två VM och två OS och det var alltid ryssar före mig i de mästerskapen. Går vi tillbaka till 80-talet och 90-talet tror jag många svenska idrottare tappat medaljer och placeringar på grund av dopade idrottsmän, säger Holm till Sportbladet.

Avslöjandena kring den ryska dopningsskandalen fortsätter att avlösa varandra. I en intervju med den tyske journalisten och dopningsexperten Hajo Seppelt, som återges av SVT, påstår nu visselblåsaren som avslöjade fusket vid OS i Sotji 2014 att den systematiska ryska dopningen pågått längre tillbaka i tiden än så.

– Innan Peking var det väldigt lätt, du kunde göra precis vad du ville. Och alla de ryska idrottsmännen i teamet var dopade. Mellan Peking 2008 och London 2012 ändrade vi vår strategi för att dölja det vi gjorde. Vi kontrollerade allt, säger Grigorij Rodtjenkov enligt SVT.

”Skulle bli väldigt besviken”

IOK har efter spelen i Peking testat om över 400 dopningsprov. Ytterligare 30 fuskare avslöjades då varav 14 var från Ryssland och de allra flesta tävlade i friidrott.

Bland de resultat som nu ifrågasätts sticker för svensk del herrarnas höjdhopp ut. Stefan Holm slutade fyra i tävlingen bakom ettan Andrej Silnov från Ryssland, tvåan Germaine Mason från Storbritannien och trean Jaroslav Rybakov, även han Ryssland.

– Jag skulle bli väldigt besviken om det visar sig att inte minst Rybakov men även Silnov var dopade. Jag tävlade mot Rybakov i tio års tid och har alltid haft stor respekt för honom eftersom han alltid var med och presterade så bra. Samtidigt är det 9,5 år sedan Peking och jag har sedan länge lagt det bakom mig. Jag har till och med på något sätt lyckats gå vidare från besvikelsen över fjärdeplatsen. Så det är en tudelad känsla att läsa det här nu. Det är lite märkligt, säger Stefan Holm.

”Har pratat med IOK:s läkare”

Bland de ryska idrottare som stängdes av efter att testerna från Peking gjorts om fanns damhopparna Anna Tjitjerova och Jelena Slesarenko. Stefan Holm avslöjar nu också att han personligen hört sig för med IOK gällande resultaten från herrtävlingen.

– Jag har pratat med IOK:s läkare Richard Budget i samband med att vi suttit i möten med honom med de aktivas kommitté och frågat om han hittat några manliga höjdhoppare bland återtesterna men det har han inte gjort, säger Holm och fortsätter:

– Jag var fyra vid två VM och två OS och det var alltid ryssar före mig i de mästerskapen. Går vi tillbaka till 80-talet och 90-talet tror jag många svenska idrottare tappat medaljer och placeringar på grund av dopade idrottsmän.

Så många svenskar har dopat sig 00:39

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

IOK

Höjdhopp

Sommar-OS