”Chippens” nya satsning: Värvat ihop superlag i CS

Christian Wilhelmsson satsar på E-sport.

Hans företag startar en akademi i Dubai och har värvat ihop ett världslag i spelet Counter-Strike.

– Det finns ett enormt stort intresse i den här regionen och det känns superspännande, säger ”Chippen”.

Förra året blev den tidigare landslagsstjärnan Christian Wilhelmsson, 38, president för företaget The Royal Emirates Sports Academy som driver en av Dubais största idrottsanläggningar, med en yta på över 90 000 kvadratmeter.

De har akademier i fotboll, tennis och rugby och även ett rugbylag som spelar i den högsta ligan i Förenade Arabemiraten.

I dag lanserar Wilhelmssons företag sin nya satsning – på E-sport.

”Finns en enorm potential”

Man startar en akademi i E-sport, men kanske framför allt: man har också värvat ihop ett Counter-Strike: GO-lag bestående av världens bästa kvinnor.

– Vi har haft som mål sedan vi började att satsa på E-sport, så det känns råbra. Även om jag gamat en del under min karriär så är jag en riktig nybörjare inom detta, säger ”Chippen” till Sportbladet.

– Men det finns ett enormt stort intresse för E-sport, speciellt i den här regionen och också en enorm potential här i Mellanöstern. Det känns spännande att få möjlighet både att rekrytera ett proffslag och att starta en akademi.

”Ger lite extra motivation”

Counter-Strike, CS kallat, är ett av världens mest populära first-person shooter-spel, och spelarna som nu flyttar till Dubai är juliano, zAAz, vilga, potter och ant1ka, där de två förstnämnda är svenskor.

Just att det är kvinnor som frontar en satsning som har sitt center i muslimska Förenade Arabemiraten. Är det en tanke med det?

– Det tycker jag gör det extra intressant. Det visar att det finns möjligheter och ett stort intresse kring det från båda håll. Det är fortfarande så att alla män och kvinnor utöver alla sporter här, men vi försöker ge plats och forum för kvinnor att uttrycka sig och tävla på högsta nivå. Det ger lite extra motivation att satsa på det nu.

Har du mött tjejerna i CS?

– Haha, nej det har jag inte gjort. Jag är inte någon CS-expert heller så jag håller mig nog undan det. Jag är mer för Call of Duty så vi får se om vi kan ta en duell där.

Förstår du att det låter ganska roligt, att ”Chippen” satsar på E-sport och har värvat ihop ett världslag i CS?

– Ja, det låter ju rätt häftigt faktiskt. Det är en utmaning men en stor sak vi håller på med. Men det är inte bara E-sport jag har koll på. Just att jobba med ungdomar och utvecklande av idrott, bygga event och allt kring de här idrotterna... jag hade inte kunnat hitta något bättre att göra efter karriären.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.