Skilda världar för Sarah Sjöström

avJonatan Andersson

Söndag: tre EM-guld i Royal Arena i Köpenhamn.

Måndag: tre klubbtitlar i Torvalla sim- och sporthall.

Sarah Sjöström, 24, gjorde bejublad comeback i Södertörns klubbmästerskap – men utan att ta ut något i förskott.

– Vi har haft många bra bröstsimmare i klubben så jag visste det skulle bli tufft, säger superstjärnan.

På söndagen avslutade Sarah Sjöström kortbane-VM i Köpenhamn med flaggan i topp. Skrällguldet i medleystafetten innebar 24-åringens tredje för kvällen – och ingen hade höjt på ögonbrynet om Sjöström tog en ”day off” under måndagen.

Men icke.

Klockan 17.00 på måndagkvällen stod världens bästa Sjöström redo för klubbtävling hemma i Haninge.

Först ut: 100 meter bröstsim.

Segertiden: 1:10.03.

– Vi har haft många bra bröstsimmare i klubben så jag visste det skulle bli tufft. Jag fick ju ta i och köra så bra jag kunde. Men det är faktiskt en hyfsat bra tid, så det är jag nöjd med.

”Betyder väldigt mycket för de yngre”

Innan kvällen var över hade hon även tagit hem klubbtiteln på 50 meter frisim. Men segrarna är inte det viktiga en kväll som denna.

– Det är ju framför allt viktigt för att träffa alla klubbkompisar, inspirera och bara vara här på plats och se tävlingarna. Det tror jag framför allt betyder väldigt mycket för de yngre simmarna, säger Sjöström.

1 av 3 | Foto: robal

Men faktum är att KM-medaljer är mer sällsynta än de som Sjöström tagit hem på stora internationella mästerskap. Det har nämligen inte blivit så många starter senaste åren.

– Det måste nästan varit tio år sedan jag var med på ett KM.

– Det var ju det största på året då, att få vara med på KM. Att få se alla de äldre simmarna och se och lära hur de simmar, minns Sjöström tillbaka.

”Hon har ju stuckit ifrån lite”

En som var med redan då var Caroline Speiner, 23. Hon kom tvåa i kvällens bröstsim – 2.09 sekunder bakom Sjöström.

– Jag simmade med Sarah ganska länge till och från. Jag tror vi började typ samtidigt, men sedan har ju hon ju stuckit ifrån lite, skrattar Speiner.

Hur kul är det att få chansen att tävla mot en sådan superstjärna?

– Jo men det är alltid kul när Sarah är här och ha henne på hemmaplan. Att få chansen att simma mot någon som var med och tog EM-guld igår.

”Nånstans är det ju samma person”

Hur har saker och ting förändrats från att du och Sarah började fram tills nu?

– Nånstans är det ju samma person även om hon utvecklats mycket. Hon är ju väldigt ödmjuk, bara att hon kommer hit visar på det tycker jag. Så det är jättekul att hon är här.

När var senast du slog henne?

– Det är väldigt tveksamt om jag gjort det nån gång, haha. Kanske klubbmästerskapen 2004? Nej, jag vet inte. Men längesedan i så fall, säger Caroline Speiner.

Stortalangen kammade rent

Apropå stjärnor: Nästa underbarn från Södertörns SS, Emelie Fast, vann samtliga tre distanser hon ställde upp i.

13-åringen missade som bekant helgens EM (trots att hon kvalade in) eftersom hon var för ung.

– Men hon har ju väldigt många år framför sig och hon simmade ju ungdoms-SM där hon tog hem väldigt många guldmedaljer, säger Sarah Sjöström.

– Det gäller ju att börja med ungdomstävlingarna. Sen kan hon komma till EM senare och prestera riktigt bra, det tror jag.

ARTIKELN HANDLAR OM