Svenska stjärnan på VM-orten - då jublar de norska konkurrenterna

SEISER ALM/SEEFELD/GÖTEBORG. Stina Nilsson är på plats i VM-orten Seefeld.

Här ska den skadade sprintstjärnan göra de sista förberedelserna för att rädda en mästerskapsstart.

Hennes norska konkurrenter hoppas att det går vägen.

– Sverige blir väldigt farliga i stafetten med Stina Nilsson med men jag håller ändå alla fingrar och tår för att hon ska komma till Seefeld och åka mästerskapet, säger Therese Johuag.

Det har snart gått en månad sedan Stina Nilsson, som var i högform, haltade bort från skidstadion i Otepää med ett skadat lår. En undersökning några dagar senare slog fast att skidåkaren hade drabbats av en muskelbristning i insida av höger lår.

Domen var dyster: en VM-start var högst osannolik.

Men rehabiliteringen har gått över förväntan och i veckan fattades beslutet att Stina Nilsson skulle åka till Österrike och VM-orten Seefeld för att på plats genomföra de sista detaljerna i rehabiliteringen.

Och under fredagen anlände Stina Nilsson, som vann OS-guld i sprint förra året, till längdlandslagets VM-hotell en bit utanför Seefeld.

Här på Panoramahotel Inntalerhof ska Stina Nilsson fortsätta sin rehabilitering, målet är att hon ska kunna köra sprinten nästa torsdag på skid-VM, men minsta bakslag kan äventyra en start.

Så här sa Stina Nilsson själv tidigare i veckan i ett uttalande från Svenska skidförbundet.

– De senaste veckorna har verkligen varit tålamodsprövande för mig, men jag är otroligt tacksam och stolt över det arbete som jag tillsammans med det medicinska teamet lyckats åstadkomma. Nu är det bara att fortsätta ett steg i taget och hoppas på det bästa, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson är på plats på Panoramahotel Inntalerhof en bit utanför Seefeld.
Stina Nilsson är på plats på Panoramahotel Inntalerhof en bit utanför Seefeld.

”Är väldigt glad”

På hotellet i Seefeld finns Marcus Bystedt, landslagets fysiolog som jobbat tätt med Stina Nilsson de senaste veckorna. Även herrlagets tränare Johan Olsson samt vallateamet är på plats.

Några mil längre bort, i italienska Seiser Alm, bor tre norska konkurrenter. De gladde sig åt svenskans ankomst, vilket de berättade i samband med en pressträff tidigare under fredagen.

– Först och främst är jag väldigt glad att hon ska kommer till skid-VM och sannolikt också köra. Jag trodde och hoppades på det hela vägen. Hon och alla andra är säkert spända på hur formen är nu när hon inte kunnat göra allt hon planerat men det har visat sig förut att det kan fungera lika bra, säger Ingvild Flugstad Östberg som påpekar:

–  Det blir tuffare för oss norskor men jag tycker det är bra att Stina står på startlinjen i VM.

”Håller alla fingrar och tår”

Therese Johaug kommer inte att tävla i sprint, men ser fram emot att möta den svenska stjärnan i andra distanser, som den klassiska stafetten.

– Sverige blir väldigt farliga i stafetten med Stina Nilsson med men jag håller ändå alla fingrar och tår för att hon ska komma till Seefeld och åka mästerskapet. Det bästa med mästerskap är att alla står på startlinjen. Då blir känslan större än om du vet att ”om hon hade varit här hade vi kanske inte tagit guldet”. Jag hoppas alla ställer upp så kan vi göra upp om det, säger mästerskapsfavoriten.

Astrid Uhrenholdt  Jacobsen håller med och hoppas verkligen att alla pusselbitar fortsätter att falla på plats för den svenska stjärnan.

– Vi blev väldigt glada här när vi hörde att hon skulle resa dit för det är mycket mer sannolikt att hon faktiskt kommer till start då. Så får vi hoppas att hon är frisk om hon kommer till start så att det inte blir nya skador eftersom det ligger i allas intresse att alla de bästa är på start och kan ge det en rejäl fajt. Så vi hejar alla på Stina och hoppas att det räcker.

Under lördagen passade Stina Nilsson på att känna på VM-banorna. Hon gjorde det tillsammans med världsmästaren Johan Olsson och fysiologen Marcus Bystedt. Och enligt sprintstjärnans eget Instagram mår hon prima.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.