JUST NU: Följ damernas 10 kilometer i längd-VM

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar från premiären i VM

Anna Olsson går i mål som ledare.
Anna Olsson går i mål som ledare.

Silver i mixstafetten i skidskytte för en liten stund sedan.

Nu tar vi hand om VM-premiären i längdskidåkningen.

Det är damernas 10 kilometer klassisk stil som avgörs i dag.

Sportbladet.se:s reporter Marcus Leifby följer VM-premiären med fokus på svenskorna – minut för minut.

12.36 Kuitunen grejar inte guldet... det gör däremot Saarinen.. Aino Kaisa i förnamn. Hon gör ett kanonrace och hon hinner knappt korsa mållinjen innan hon bryter ihop i glädjetårar. Guld till Finland och Saarinen! Virpi missar medalj...

Marianna Longa, Italien, tar silver och Justyna Kowalczyk, Polen, får lite brons så där på torsdagseftermiddagen.

Anna Olsson då?

Ja, hon slutar 12:a och det är väl helt okej? Inte alls dumt... Inget vi trycker en extra upplaga för kanske men dock ett fint resultat i premiären.

En hyfsad svensk start men vi har ju en hel del gottigt att se fram emot.

Lina Andersson slutar på 14:e plats. Det är också rätt bra. Bra lopp Lina!

Hanna Brodin – debutanten – gick ut som en övertänd Gustav Vasa men tog slut och dalade ner till en 38:e plats... Ingen kanondebut men det var värt en chansning. Hade hon tagit det lite lugnare i början hade hon säkert klättrat några placeringar i sammandragningen med 24:a eller 38:a, det är väl lite skit samma, är det inte?

Vi säger grattis Finland och grattis Aino Kaisa!

Och sen säger vi tack och hej för i dag.. Kul att så många hängde med i dag och tack alla som mejlat, tyckt och tänkt och berömt. Jag hör av mig så snabbt jag kan. Först ska jag säga Donken, en stor plusmeny med extra mycket allt.

Nytt lopp i morgon, och i övermorgon, och på söndag.. och hela nästa vecka. VM i längd är igång!

/ Marcus

12.34 Mm, från skidskytte till längd... Det är ingen jättestor omställning. Lite samma sak. Snö, skidor och minus en bössa, typ. Men skidskyttet är ju fantastiskt spännande just på grund av skyttet och det blir ju en extra dimension på något sätt. Längd är inte så dumt det heller men inte alls lika spännande. Vi tänker live-rapportera rubbet från det som återstår i både skidskytte-VM och längd-VM.. Vi har ju stafetter på gång och Charlotte Kalla... Häftigt va!?


12.30 Vi har en liten, glad japanska i ledningen. Ishida heter hon. Men hon kommer att få svårt att knipa en medalj. Avslutningen är riktigt stark och hon har säkert kämpat sig upp för Fuji några gånger... Finskan Muranen.. ja, hon tar faktiskt över ledningen men det sitter långt inne. Två sekunder tar hon japanskan med...


12.29 Det kommer att bli en finsk medalj här, var så säkra på det. Anna Olsson har petats ned till en tredjeplats nu och det blir nog svårt att nå en topp-tio placering... Och jag yrade någonting om medalj? Ha! Snacka om att vara ute i en snöstorm med speedo-badbyxor... Det är den där tjeckiske bonden med getterna som hade kunnat rädda ansiktet på mig men vad tog han vägen?


12.25 Kuitunen går riktigt bra nu. Hon har kört om Marit Björgen som är helt lost. Virpi blir farlig. Precis som italienskan Longa som tar ledningen nu vid sju kilometer... Kowalczyk har tappat.. och där tar Saarinen över ledningen och det här kommer att bli en sekundstrid.

Anna Olsson ligger 11:a vid sju kilometer.. 50 sekunder efter Saarinen...


12.21 Nu tar vi Anna Olsson i mål... Hon stakar på bra på rakan in mot mållinjen och hon tar ledningen med 34 sekunder. Ett kanonlopp! Kan räcka till en topp-tio-placering.. Och det är jäkligt bra ska ni veta. Anna Olsson i mål alltså.

Nu kommer de tyngsta namnen snart att passera vid sju sekunder och ska vi hoppas på medalj nu så får vi nog be till högre makter... Att snöandet blir till hagel och regn, att någon tjeckiska bonde går ut i spåret för att valla sina getter eller att norskorna börjar slåss med varandra om, tja Björn Dählies arma barm, i spåret...


12.19 Okidoki... Kovalchuk leder vid fyra kilometer. Anna Olsson ligger åtta och det är riktigt riktigt bra. Lite medaljvarning faktiskt om vi tar i från tårna och blundar lite samtidigt.

Lina Andersson är 18:e tjej och Hanna Brodin, debutanten, är 30:e...


12.15 Norskan Johaug, som jag intervjuat nere i Italien i samband med Tour de Ski, rår inte på Anna vid fyra kilometer... Det gör däremot Steira, också hon från Norge... det är lite rörigt här nu, men om jag ser rätt och läser listan korrekt så ligger Anna 17 sekunder bakom finskan Saarinen.. Björgen däremot åker jämnt med Olsson.. Ni ska få en bättre överblick strax...


12.14 Ja, några stora kanoner har passerat vid fyra kilometer nu och.. finskan Muranen tar över ledningen med 3,6 sekunder. Det är inte så mycket, det fattar ni ju. Fler kanoner på ingång, vi får se hur Annas tid står sig här nu...


12.10 Och där dyker Anna upp vid sju kilometer... Hon tar en ledning där med 22 sekunder! Hon har utökat sin ledning med ett par sekunder och går bra... Men hon börjar se lite sliten och stum ut.. Inte heller tyskan Zeller rår på Anna vid fyra kilometer...


12.08 Ouupps... norskan Astrid Jakobsen drattar dit ordentligt och det där kan inte vara roligt. Tänk er själva, att ha åkt skidor fort som tusan i fem kilometer... du har äntligen fått upp farten, kanske hittat en rytm och bara gått in i dig själv och tuffar på... då faller du, får snö i munnen och innan för tröjan... och måste resa på sig, börja om från stillastående och hitta den där rytmen igen..

Ja, Anna Olsson behåller fortfarande ledningen där ute vid fyra kilometer... eller...? Ja, japanskan Ishida är efter... precis som ett par ryskor... Härligt Anna!


12.05 Marit Björgen drar i väg. Hon vet vi inte var hon har. För några år sedan var hon ju helt suverän och dominerade helt. Nu är formen tveksam. Mycket norskt i spåret nu. De har väl ett tiotal åkare med, våra grannar... Men vi har Anna Olsson, vi har Anna Olsson, vi har Anna Olsson! Och hon leder...


12.02 Ja, Anna Olsson är i ledningen efter fyra kilometer... Det ser bra ut.. Hon pumpar på i rätt hyfsad takt och tar ledningen med 18 sekunder när 44 åkare har passerat. Inga kanoner dock, vi får se hur den tiden står sig om en stund.


12.00 Mm, Hanna Brolin har fått betala för den tuffa öppningen och hon ser ut att krokna ordentligt nu. Men det var roligt så länge det varade – i typ sex minuter eller något. Men det är ju bara att chansa, att köra... hon har ju absolut ingenting att förlora.

Nu ska vi snart få se hur Anna Olsson går... Orkar hon?


11.54 Sista svenskan, Lina Andersson, hon ska vi knuffa ut i spåret alldeles strax... Och vi har dubbelt svenskt vid 1,8 kilometer... Anna Olsson har öppnat ännu hårdare.. Härligt! Nu kommer dock rätt tunga namn ge sig ut och det ska bli intressant att se hur svenskornas tider står sig...

11.52 Nu drar Anna Olsson i väg men kära lyssnare och läsare och alla andra... Debutanten Hanna Brolin har börjat i ett rasande tempo och hon krossar alla vid den första mellantiden. Hanna har gått ut otroligt tufft och tar ledningen med 15 sekunder!

Vad f-n händer?


11.50 Betydligt mysigare väder, atmosfär och omgivning i Tjeckien. Där finns det i alla fall lite snö och det gör ju rätt mycket för ”stämningen” i ett skidlopp... Det är ganska viktigt också för att det ska gå att åka skidor över huvudtaget.

Favoriter i dag då? Mm.. norskan Astrid Jakobsen kan bli farlig. Finskan Virpi Kuitunen är ju grym – när hon har form.. men har hon form?

11.46 Hanna Brodin är i väg... Har vi några medaljchanser undrar säkert ni? Ja, vi har tre medaljchanser eftersom det delas ut ett guld, ett silver och ett brons och vi har ju åkare med. Så chanser har vi. Men vi ska nog inte ha allt för stora förväntningar.

Det är ett ganska ungt och orutinat svenskt lag som Gunde ställer upp med i dag... Eller Gunde och Gunde... det är Jocke Abrahamsson som är förbundskapten. Gunde är landslagschef och han ansvarar för grötkokning och hotellbokningar och sånt. Sen ska han lämna VM med några dagar kvar för att kravla sig fram i Vasaloppet.

Sen måste vi sätta ett ? för formen på de svenska åkarna eftersom det härjar lite magsjuka i lägret...


11.45 Som sagt. Anna Haag åker inte i dag. Hon är risig i kistan. Magsjuk och så. Lite racer kan man väl säga. Sen har vi chock-Britta Nordgren som chockat med höga blodvärden så henne får vi inte se på några dagar heller.

Charlotte Kalla – Jerringpris-vinnaren och allas gulligulligull skidåkare – hon står över premiären för att i stället satsa på sprint.

Vad har vi då för svenskor?

Jo, vi har debutanten Hanna Brodin. 18 bast. Blixtinkallad.

Sen har vi Anna Olsson och Lina Andersson.

Första svenska ut är Hanna Brodin.. hon drar i väg här strax..

Här får ni en statlista, med de mest intressanta namnen, att slicka i er mellan sushi-bitarna...

32 Hanna Brodin SWE

44 Anna Olsson SWE

48 Lina Andersson SWE

51 Krista Lahteenmäki FIN

56 Astrid Jakobsen NOR

57 Alena Sidko RUS

58 Olga Rotjeva RUS

62 Katrin Zeller GER

64 Sara Renner CAN

66 Pirjo Muranen FIN

68 Therese Johaug NOR

69 V Sjevtjenko UKR

70 Petra Majdic SLO

71 Kristin Steira NOR

72 Marit Björgen NOR

73 Virpi Kuitunen FIN

75 Justyna Kowalczyk POL

76 Aino K Saarinen FIN

11.40 Ah, vad tusan... Vi kör på här med live-rapportering. Många har hört av sig på mejl och vill att vi går över till längd efter succén i skidskyttet och läsarna lyssnar vi på.

Vem fasen behöver käka lunch?

Det är ju premiär i längd-VM i dag.. damerna kör 10 kilometer klassisk stil i ett snöigt Liberec nere i Tjeckien...

Är det någon som läser den här live-rapporteringen och jobbar i Globen – då kan ni väl kila förbi Aftonbladets redaktion med ett par, tre cheeseburgare från Donken? Hygglo!

Loppet är i gång, lite drygt 20 åkare har gett sig i väg... De stora kanonerna kommer strax och så har vi ju några svenskor med – dock inte så många som vi hade hoppats på.

Mer om det strax!

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN