Mejla

Jennifer Wegerup

I kväll måste han bryta mönstret

SPORTBLADET

MILANO. När blomstertiden kommer drabbas Zlatan Ibrahimovic av torka.

Vår efter vår lider han av måltorka i Champions League.

I kväll kan – och måste – han försöka ändra på det.

Ni har hört det förut, men det gör inte orden mindre sanna: vill Zlatan Ibrahimovic bli bäst i världen, och det vill han, måste han och hans Inter lyckas i Champions League. Efter att han fått fira två ligaguld i rad med Inter är CL-trofén det stora målet för Zlatan. Ska den bli hans krävs dock att han i kväll mot Manchester United bryter den negativa trend som råder kring hans spel, och framför allt hans målgörande, i CL-slutspelen. 

Plågas inte av skador längre

Vårvinter i Milano och de tillresta Manchester United-fans som jag i går stötte på ute på stan kunde ana en försiktig sol över Piazza Duomo där försäljarna av matchtröjor och halsdukar stod på rad. För Inters store svensk är dock inte våren någon blomstrande tid, i alla fall inte i mästarligan.

Statistiken visar med grym klarhet hur Zlatan, allt sedan han gjorde sin första match i Champions League, för Ajax, spelat 43 matcher på hösten och i dessa gjort 13 mål.  På våren, i slutspelsfasen, har han spelat 18 matcher – och gjort noll mål.

Tydligare än så kan det knappast bli, mönstret i Zlatans dystra CL-väv. I kväll, mot ett av världens allra bästa klubblag, de regerande CL-mästarna, måste han försöka bryta det. Det blir inte lätt men jag tror att hans chanser att göra det är bättre än förut. Denna vår plågas han inte av vare sig knä- eller ljumskskador eller dålig, tunggrodd form, som våren 2006, hans sista med Juventus. I derbyt mot Milan och även nu i helgen mot Bologna kunde vi alla se en Zlatan som Alex Fergusons mannar kommer att få slita för att hålla på mattan, särskilt med tanke på de spelare som saknas i försvaret.

 Otaliga är de jämförelser som gjorts mellan Zlatan och Cristiano Ronaldo. Jämförelser som dock hittills, det måste man erkänna, talar till Ronaldos fördel, inte minst när det gäller målen och prestationerna i Champions League. Så var det också portugisen som vann Guldbollen och jag tror att ingen av oss fullt kan ana den hunger och längtan efter att nå sin fulla potential även i CL som Zlatan känner.

Mourinho tror på Zlatan

Många är de som tror att Inter får det svårt i kväll och omöjligt i returen mot mäktiga United och därmed, än en gång, får göra för tidig sorti.

Men en person är övertygad om såväl Inters som Zlatans förmåga. José Mourinho avfärdar alla jämförelser mellan de båda. På Inters pinjeskogskantade träningsanläggning Appiano Gentile, på den hårdbevakade presskonferensen i dag, slog ”Mou” fast att ”de är två helt olika spelartyper ssom inte ska jämföras”.

Mourinho ryckte även på axlarna åt att Manchester United har en mer gulddignande CL-historia; ”jag lever för framtiden, inte historien”. 

Ord som även Zlatan Ibrahimovic förhoppningsvis tar med sig ut på planen i kväll, allt för att i år få se en ny, målrik vår.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Jennifer Wegerup

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jennifer Wegerup