Arenorna som är topp-10 i Europa

avLars Nylin

SPORTBLADET

Lars Nylin listar Europas 10 bästa fotbollsarenor

Foto: bildbyrån, ap

Sportchansen gav Lars Nylin chansen att välja sina personliga arenafavoriter inom fotbollen.

Enda kravet var att vi skulle få betyg på följande kriterier: Komfort, biljettpriser och – självklart – inramningen.

BIljettkriteriet drabbade de nyinvigda brittiska superarenorna hårt. Men en engelsk klassiker smög sig in på listan.

10) St James Park, Newcastle

Kapacitet: 52 387.

Komfort:

Inramning:

Biljettpriser:

Kommentar: England har lysande arenor långt ner i divisionerna. England har även några av de allra bästa alla kategorier i form av Old Trafford, Emirates och Wembley. Men biljettpriserna, om man över huvud taget får tag i en biljett, är sanslösa på i synnerhet de nämnda arenorna. Man får räkna med minst tusenlappen även i obskyra cup- och play off-matcher. Bara på Newcastles St James Park möts på ett rimligt sätt kriterierna komfort, biljettpriser och i synnerhet inramning. Den elektriska svartvita stämningen och utsikten från de höga branta läktarna är faktorer som gör detta till en favorit, trots det oftast usla hemmalaget.

9) San Siro/Giuseppe Meazza, Milano

Kapacitet: 80 075.

Komfort:

Inramning:

Biljettpriser:

Kommentar: Hemmaarenan för Milan och Inter toppade länge alltid sådana här listor. Den är fortfarande mäktig, som ett rymdskepp på Poslätten, väster om Milano. Men tiden har hunnit förbi en anläggning som ansågs futuristisk vid nyinvigningen 1990. Det hjälper sedan inte att det mycket sällan är fullt hus och att biljettinköpen blivit komplicerade efter vansinnesdåd kring serie A de senaste åren.

8) Celtic Park, Glasgow

Kapacitet: 60 857.

Komfort:

Inramning:

Biljettpriser: ´

Kommentar: Glasgow har två andra lyxigare fotbollsarenor i Ibrox och Hampden Park. Men det är på Celtic Park som historien och den magiska inramningen finns. Tidvis presenteras här även toppmatcher i Champions League vilket placerar den före en annan brittisk old school-klassiker som Villa Park. Biljetter går att få för 3 till 400 kronor, det vill säga lägre priser än någon klubb i Premier League.

7) Signal Iduna/Westfalenstadion, Dortmund

Kapacitet: 80 552.

Komfort:

Inramning:

Biljettpriser:

Kommentar: Borussia Dortmund har varit i sportslig limbo i mer än tio år. Det har aningen sänkt temperaturen kring en klubb som har Europas mest trogna publik. Men gigantiska Südtribune – med 27 000 på en euforisk kortsidesläktare – tål fortfarande alla jämförelser. Signal Iduna är femstjärnig enligt Ueafas gradering och har stått tidens tand bättre än laget som spelar i den. Som vid alla Bundesligamatcher är biljettpriset strålande. Snittpriset i ligan är 180 kronor och det går att hitta platser på Signal Iduna för under hundringen. Alltså billigare än i svenska superettan!

6) Stade de France, St Denis (Paris)

Kapacitet: 80 276.

Komfort:

Inramning:

Biljettpriser:

Kommentar: Invigd till VM 1998 och fortfarande en magisk katedral. Ett minus jämfört med de andra arenorna på listan är att inget klubblag spelar här. I väntan på att Paris SG tar sitt förnuft till fånga och flyttar till norra Paris får man leta sig till landskamper, cupfinaler eller rockkonserter för att få uppleva skönheten i Saint Denis (rugby är det helt omöjligt att få biljetter till). Tre plus vid biljettkriteriet är en gissning, det beror helt på utbudet ett visst år.

5) Camp Nou, Barcelona

Kapacitet: 98 772.

Komfort:

Inramning: /

Biljettpriser:

Kommentar: Bredvid San Siro den svåraste arenan att bedöma. Camp Nou är enorm, en livsupplevelse. Men med ”bara” 60 000 på plats käns den nästan tom. Stämningen är då mer Rambergsvallen än San Mamés i Bilbao. Därav det tvådelade betyget för inramningen. Den här säsongen har dock Barcelona gjort sitt bästa på planen för att motivera planerna på en utbyggnad av Camp Nou till mäktiga 106 000. Hyfsat höga biljettpriser – från 350 till 1 000 kronor – känns ganska motiverat när Messi och killarna har show.

4) Estadio Dragao, Porto

Kapacitet: 52 002.

Komfort:

Inramning:

Biljettpriser:

Kommentar: Portugal sopar på arenafronten banan med de flesta länder i Europa. Från Bragas futuristiska bergsstadion till lyxarenorna i Lissabon. Men bäst av alla är Portos eleganta Dragao, där Sverige nyligen VM-kvalspelade och Manchester United fick kämpa hårt i Champions League bara häromkvällen. Biljettpriserna är rimliga – 150 till 400 kronor (samma även i Champions League) – och tro inte på rykten: det går att få tag i biljetter även till matcherna mot Benfica och Sporting.

3) Veltins Arena Schalke, Gelsenkirchen

Kapacitet: 61 673.

Komfort:

Inramning:

Biljettpriser:

Kommentar: Baserat på betygssättningen borde Europas första sexstärninga arena toppa listan. Men här finns två stora minus: Schalke 04 är inget superlag, som Real Madrid och även Bayern München. Dessutom är det grymt svårt att få tag i biljetter när Schalke 04 spelar. Lyckas man med sistnämnda får man i en lyxarena med snabbt flyttbart tak uppleva en av Europas hetaste fotbollsstämningar, och till ett pris som knappt räckt till en öl med schnitzel.

2) Santiago Bernabeu, Madrid

Kapacitet: 80 354.

Komfort:

Inramning:

Biljettpriser:

Kommentar: Stupbranta läktare gör att alla ser matchen utmärkt. Designen och komforten tyder på nybyggnad, men arenan är faktiskt en ombyggd gammal klassiker. Läget, centralt i Madrids affärsdistrikt, gör den lättåtkomligare än de flesta på listan. Det går de flesta gånger att köpa biljetter strax innan matchdags. Santiago Bernabeu har massor som talar för den. De enda uppenbara minusen är aningen höga priser (från 500 kronor och uppåt) och att stämningen, precis som på Camp Nou, svajar betänkligt.

1) Allianz Arena, München

Kapacitet: 69 000.

Komfort:

Inramning:

Biljettpriser:

Kommentar: Det kan inte bli bättre än så här. Man får gå till USA för att hitta arenor som bättre förenar faktorer som design, komfort, superklubb och larger-than-life-känsla. Den fluroscerande utsidan – i olika färger beroende på om det är Bayern München eller något annat lag som spelar – förminskar inte intrycket. Även biljettpriserna är på den måttfulla skalan. Det går att hitta en för 200 kronor och snittet är 350. Problemet är bara att Allianz alltid är utsåld, 69 000. Tricket för att få uppleva mästerverket kan vara att se när den stackars kristyngda rivalen 1860 spelar i 2. Bundesliga. Då kommer man utan problem in för en hundring.

✓ Hedersomnämnande:

Sükrü Saracoglü, Istanbul

Kapacitet: 53 586.

Kommentar: Det brukar talas om Galatasarays Ali Sami Yen som ”fotbollens helvete”. Frågan är om inte den titeln i stället borde innehas av Fenerbahces häxkittel. I typiskt brittisk stil är Sükrü Saracoglü fotbollshimlens svar på slitna Råsunda. Här spelas Uefacupfinalen i maj, ett välförtjänt erkännande till en arena som uppgraderats till en av Europas pärlor, trots att den faktiskt ligger i Asien.

Se arenorna i bilder:

Se arenorna live: