Mejla

Stefan Alfelt

... men ”den vite Tyson” kan nyttja dramat till ett ökat marknadsvärde

Publicerad:
Uppdaterad:
LEVERSJUKDOM Ruslan Tjagajev under invägningen i går. Men senare under kvällen kom det dramatiska beskedet att Tjagajev har hepatit B och galan i Helsingfors ställdes in.
Foto: Foto: AFP
LEVERSJUKDOM Ruslan Tjagajev under invägningen i går. Men senare under kvällen kom det dramatiska beskedet att Tjagajev har hepatit B och galan i Helsingfors ställdes in.

Ruslan Tjagajev har sagt att han bara är rädd för en enda sak här i världen – berg och dalbanor.

Nu har han en leversjukdom att frukta också.

Hepatit B kan krossa hans dröm om att bli som sin idol Mike Tyson – världens obestridde tungviktskung.

Hepatit B kan smitta via blod, saliv och urin. Hur stor risk för smitta det verkligen skulle innebära för Nikolaj Valujev, domarna och åskådarna om Tjagajev fått boxas i kväll i Hartwall arena kan jag inte ha den minsta aning om. Jag antar dock att den hade varit minimal, men den existerar och därför kunde de ansvarskännande finska läkarna inte gärna ge sitt godkännande till match.

Kanske är detta slutet på Tjagajevs enormt framgångsrika karriär? Hans dröm har varit att plocka alla de stora organisationernas världsmästarbälten genom att i tur och ordning besegra Valujev och därefter bägge bröderna Wladimir och Vitalij Klitjsko.

Jag tror att Tjagajev skulle kunna lyckas med det. Han är inte den mest hårtslående tungviktaren, tvärtom ganska liten och lätt, 185 cm och 102 kg vid invägningen i Helsingfors, men han boxas enormt smart och effektivt.

Så smart att domarna inte begrep

I april 2007 manövrerade Tjagajev ut Besten från öst och vann på ett majoritetsbeslut från domarna. En av de tre hade oavgjort 114–114 medan en annan hade utklassningssiffrorna 111–117.

Den vite Tyson, som Tjagajev kallas, är ingen vild hardhitter som sin barndoms idol utan en tänkande boxare som gör det som behövs för att vinna.

Hans seger över Valujev var ett under av taktisk finess och kontroll i ringen.

In på den stora kroppen, några snabba slag och bort igen. Om och om igen för att hela tiden sätta press på Valujev och utnyttja hans orörlighet och därmed eliminera ryssens fördel i överlägsen räckvidd så att det aldrig kom några farliga tunga slag. Det var så smart att inte ens alla tre ringdomarna begrep vad som hände framför ögonen på dem.

Tjagajev tänkte göra samma sak igen i kväll och slippa kallas för vilande världsmästare. Nu är frågan om han någonsin får boxas igen?

Jag skulle tippa att det stora tyska proffsboxningsstallet Universum, som Tjagajev nu representerar, kommer att låta egna läkare försöka bevisa att Tjagajev inte är en risk för någon motståndare.

Lyckas man med det blir kaoset i Helsingfors i stället en kittlande incident som gör att ekonomin under tungviktsvärldens väntan på en ny amerikansk jättestjärna plötsligt vänds helt mot ännu en schemalagd match mellan jätten Valujev och Tjagajev.

Maffian höll det hemligt?

Med sjukdomen i botten, dramatiken, en inställd gala i ett land ingen nere i Tyskland överhuvudtaget bryr sig om finns det bara vinstsituationer framöver.

Speciellt eftersom den som till slut vinner har de två Klitjskobröderna att slåss mot efteråt. Märkligt nog kan den här inställda galan öka Tjagajevs marknadsvärde. Fram till nu har han inte varit ett namn någonstans för publiken.

Ruslan Tjagajev har varit en duktig idrottsman. Punkt slut. Det räcker självklart inte i proffsboxning där man måste kunna bygga intresse på känslor som skapar en uppeldad stämning där man antingen är för eller emot.

Ryktena om hans sjukdom har florerat ganska länge. Att han skulle ha smittats i samband med sjukhusvistelse för sin skadade hälsena, men att starka ekonomiska krafter med anknytning till rysk maffia skulle ha hemlighållit sjukdomen. Senast när jag var i Berlin för att se Maria Lindberg boxas fick jag höra den teorin.

Tyska stallet Sauerland tänkte rätt när man la galan i Helsingfors eftersom man skapade ett enormt publikintresse.

Vad man inte tänkte på var kanske det annorlunda rättstänkande som finns i Norden när det kommer till idrott.

Att matchen hade ställts in i Tyskland är jag inte alls säker på.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad: