Linderstam: Björk kan smyga hem årets STCC

Av: Johan Linderstam

Publicerad:
Uppdaterad:
Björk kan vinna i år – igen.
Björk kan vinna i år – igen.

KARLSKOGA. Robin Rudholm gjorde det omöjliga medan Richard Göransson utsattes för ett väpnat rån mitt på ljusa dan.

West Coast Racing-förarnas lördag hade var sitt ansikte och vid sidan av satt Thed Björk och myste som kvällens näst största vinnare.

Han behövde inte ens vinna för att bli det.

Han behövde bara lyssna på ”Flash”.

Solen kastade sina tyngsta strålar över Gelleråsen, en bit över 10 000 åskådare insöp både stämning och bira och folkfestens toner steg mot en himmel med penseldragsmjuka vita moln målade på mitten.

Till och med när regnet plötsligt drog in över Karlskoga så strålade ljuset med full kraft, för sol nummer två hette igår Robin Rudholm.

Den mannens leende var inte att leka med när morgon blivit eftermiddag. Det sträckte sig från Värmland hem till Västergötland, och det är lika lätt att ryckas med som det är enkelt att förstå.

Han har haft det i sig, väntat på ett tillfälle att få allt ur sig, men har hela tiden fastnat någonstans på vägen. Tills igår.

Jag målade innan premiären upp honom som en dark horse till titeln, med en brasklapp kring funderingen om han hade tålamod nog.

Man har med all tydlighet fel ibland.

Man har ibland också rätt just därför att man har fel.

”Det har släppt nu”

Tålamod var nämligen precis vad han saknade, men jag trodde inte att han skulle sakna så mycket tålamod att han skulle kliva in på Gelleråsen och tysta alla tvivlare med en dubbelknock, en blixtsnabb vänster-höger, en veritabel knogmacka till alla som slutat tro.

– Det har släppt nu, säger han själv efter att den tidigare enda segern under hela STCC-karriären kryddats med två till på några få timmar.

Och han tror inte, han vet.

Tänk vad lite självförtroende kan göra.

Richard Göransson fick svartflagg för en lätt felpositionering i starten, och visst, det är regelboken som talar. Samtidigt är konsekvens ett ledord och Tommy Rustad friades samtidigt för sin hårda körning mot Mattias Andersson.

Det känns lite som att Göransson rånades med en regelbok som vapen och berövades på poäng och det kan bli avgörande när säsongen sammanfattas.

I så fall var inte straffet i paritet till brottet.

Janne ”Flash” Nilsson säger att den som håller sig mest topp fem under säsongen vinner mästerskapet. Stallkamraten Thed Björk verkar lapat i sig de orden som en svältfödd katt vilse på Arlas centrallager.

Eller vad sägs om placeringarna 4-2-4-3?

Fortsätter Robert Dahlgrens bil att falla sönder och Richard Göransson tänja på regler som inte låter sig tänjas så kommer Björk att smyga hem årets titel i det tysta.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN